63% dintre români nu îşi permit un concediu de 7 zile departe de casă

Publicat: 18 feb. 2024, 20:22, de Ovidiu Zară, în Turism , ? cititori
63% dintre români nu îşi permit un concediu de 7 zile departe de casă

Statele membre UE trebuie să acorde salariaţilor un concediu anual plătit de minim de 20 de zile. Statistica arată că nu toţi europenii profită de aceste zile din cauza sărăciei. Conform datelor oficiale, în România, peste două treimi dintre angajaţi (63%) nu își pot permite un concediu anual de 7 zile departe de casă, scrie Euronews.

Potrivit serviciilor europene de ocupare a forței de muncă (EURES), concediul anual plătit minim prevăzut de lege diferă de la un stat membru al UE la altul, variind până la 25 de zile în unele state europene (Austria, Franța, Luxemburg, Suedia și Danemarca).

În ciuda faptului că beneficiază de zile de concediu de odihnă anual, aproape 3 din 10 persoane din statele UE nu și-au putut permite o vacanță anuală de o săptămână departe de casă.

România s-a clasat pe locul al doilea dintre statele UE în 2022 cu cel mai mare procent din UE al persoanelor care nu şi-au permis o vacanță anuală de o săptămână departe de casă (63% dintre angajaţi), devansând Turcia (61%), Albania (58%), Macedonia (51%), Grecia (49%), Bulgaria (44%), Croația (42%) și Ungaria (41%).
În schimb, în Suedia doar 10% dintre angajaţi nu și-au permis o astfel de vacanță, iar în Norvegia şi Luxemburg, doar 8%.


Interesant este că, la concediul legal de odihnă, se adaugă zilele de sărbători legale, calculate separat. Datele statistice arată că în țările UE zilele libere pentru sărbători legale variază de la 6 în Grecia, la 15 în Letonia, Lituania și Slovacia. Dacă se combină concediul minim plătit și zilele de sărbători legale din UE, media UE este de 33 de zile.

Grecia are cea mai mică indemnizație plătită pentru combinarea concediului de odihnă cu sărbătorile legale, de doar 26 de zile, în timp ce Austria și Malta oferă cea mai mare indemnizație, de 38 de zile.

De asemenea, unele state europene oferă ziua liberă în prima zi lucrătoare, dacă ziua de sărbătoare cade într-un weekend sau într-o zi de odihnă.