70% dintre culturi, distruse de ger! Se anunță prețuri exorbitante la legume și fructe
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/image-3.png)
Prețuri duble la legume și fructe. Consecințele frigului din martie și aprilie au lovit puternic munca fermierilor. Multe livezi au fost distruse în mare parte a României, situație care va duce la prețuri extrem de piperate.
Fructe și legume cu prețuri de lux din cauza frigului
Un val puternic de frig a lovit România în toiul primăverii, iar primii care au avut de suportat consecințele sunt agricultorii. Aceștia s-au trezit cu recoltele distruse de vremea rea. Acum sunt zone în care nu va putea fi adunat nici măcar un fruct. Spre exemplu, în Dolj, florile pomilor fructiferi au înghețat.
Agricultorii au încercat prin diverse metode să-și salveze culturile, însă totul a fost în zadar. Ei au format inclusiv o perdea de fum peste pomi, cu ajutorul focului, dar leacul știut din bătrâni nu a funcționat.
Situația este la fel de rea și în Constanța, unde solul a fost compromis.
„Este afectat încă din lunile decembrie și ianuarie, când au fost temperaturi de 20 de grade. Ne-a luat 50 la sută din cais, soiurile timpurii au fost exterminate înainte de floare“, spune Gheorghe Lămureanu, inginer, conform Observatornews.ro.
Ce au de făcut agricultorii pentru a fi despăgubiți
Cu toate acestea, frigul din lunile martie și aprilie ne va arde la buzunare. Specialiștii estimează prețuri mari pentru puținele fructe românești care vor ajunge să fie vândute în piețe.
„Vom avea prețuri cel puțin duble. Problemele vor fi foarte mari, cred că vom avea o pierdere de peste 70 la sută, la ce a rămas. Cireșul este afectat 100%, caisul 100%, piersicul 80%, sperăm ca din soiurile târzii să mai scape ceva“, a declarat Ion Căplan, Director Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare.
Persoanele ale căror culturi au compromise de frig pot fi despăgubite. Tot ce vor avea de făcut va fi să solicite ajutor în termen de 24 de ore. Apoi, o comisie va merge la locul faptei pentru a constata pagubele. Remunerația poate ajunge la 1.000 de lei pe hectar, în funcție de gravitatea situației.