75 de ani de la deschiderea Penitenciarului Poarta Albă. ,,Penitenciarul VIP-urilor” de azi, încă bântuit de fantomele trecutului comunist

Publicat: 26 ian. 2025, 16:51, de George Andrei, în SOCIAL , ? cititori
75 de ani de la deschiderea Penitenciarului Poarta Albă. ,,Penitenciarul VIP-urilor” de azi, încă bântuit de fantomele trecutului comunist

În 2024 s-au împlinit 75 de ani de la înființarea Penitenciarului de la Poarta Albă, unde au ,,locuit” și sutele de luptători anticomuniști, care au murit în condiții mizere, cu sănătatea distrusă, după munca în condiții primitive, inumane, la construirea Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Sutele de morți, de care nu mai vorbește nimeni azi, au numele trecute pe o placă comemorativă de marmură, îngălbenită de timp, și bătută de vânturile tăioase ale Dobrogei, pusa prin grija Arhimandritului Justin Pârvu, pe 16 iunie 2013.

Politicienii au uitat cum au ajuns pe scaunele lor călduțe, veniți toți din ,,comunismul ceaușist”, dar transformați peste noapte în ,,luptători anticomuniști”. Parcă au fost născuți ieri, așa de repede au uitat toti de școlile partidului comunist, care i-au ,,educat”, și i-au propulsat unde sunt azi.

Penitenciarul Poarta Albă a fost înființat în 1949 și a fost cel mai mare lagăr de muncă de pe traseul Canalului Dunăre – Marea Neagră.

Aici au fost încarceraţi între 15.000 și 35.000 de deţinuti politici. Printre aceştia, s-au numărat şi deţinuți de drept comun.

După sistarea lucrărilor la canal, cei rămaşi în viaţă au muncit la obiectivele din jur (ferme, căi ferate, construcţii civile).

 

Închisoarea nu a fost desființată

În prezent, unitatea dispune și de o secție exterioară, amplasată în comuna Valu lui Traian. Structura a fost înființată în anul 1998, prin preluarea imobilelor și a terenului, în suprafață totală de 16,16 ha, de la Unitatea Militară 02311, în baza Hotărârii de Guvern nr. 827 din 19 noiembrie 1998.

Aici au ,,scris romane” și exponenți ai protipendadei politice și ai clanurilor mafiote certati cu legea.

Toate construcțiile adiacente (48 de imobile) au fost realizate în anul 1952 și au fost supuse unor lucrări de reparații în anul 2001.

Ca unitate aflată în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Penitenciarul Constanța – Poarta Albă are ca scop continuarea eforturilor depuse în anii precedenţi, pentru menţinerea unei custodii sigure a persoanelor private de libertate şi, în deplină concordanţă cu scopul principal al administraţiei penitenciare – respectiv, asigurarea respectării tuturor drepturilor celor încarceraţi, asigurarea accesului la toate formele de asistenţă de care aceştia beneficiază potrivit legii, precum şi promovarea unor politici de reintegrare socială eficiente (materializate în programe de intervenţie psihosocială viabile), gestionarea raţională a resurselor financiare, umane şi a patrimoniului“, potrivit descrierii de pe anp.gov.ro.

Penitenciarul Poarta Albă, cu o vechime de 75 de ani, a intrat în proces de modernizare, în 2023. Penitenciarul VIP-urilor, așa cum este cunoscut, se află într-un amplu proces de reconstrucție și reparații. Cu fonduri norvegiene sau de la bugetul statului. Deținuții vor avea celule cu aer condiționat, săli de sport și toate condițiile impuse de standardele europene.

Suprafața terenului și construcțiilor

Penitenciarul Constanța – Poarta Albă dispune de un număr de 87 de clădiri, majoritatea construite în anul 1949, pe fondul organizării tip-şantier pentru Canalul Dunăre – Marea Neagră.

Suprafața terenului intravilan este de 345.675 mp (totală), din care suprafața construită, de 25.652,95 mp.

Unitatea (locaţia de bază) este, de asemenea, compusă din: 55 de camere de deţinere organizate în cinci secţii; șapte cluburi destinate desfăşurării activităţilor de reintegrare socială; două săli de clasă – pentru desfăşurarea activităţilor de şcolarizare; un cabinet informatică; două terenuri de sport; sală activități sportive; spălătorie; bloc alimentar; ateliere; parc auto; curţi de plimbare; spaţiu acordare drept la pachet şi vizită; spaţii administrative (pavilion principal, cameră de oaspeţi, sală de pregătire echipa operativă, vestiar cadre, popotă, depozit materiale).

Secţia exterioară Valu lui Traian dispune de: 25 de camere de deţinere organizate în șapte secţii; teren de sport; spaţii destinate activităţilor de reintegrare socială; bloc alimentar, spălătorie, cabinet medical, spații administrative.

Vizitatorii sunt supuși controlului antiterorist

În scopul prevenirii introducerii în penitenciar de armament, muniţie ori substanţe stupefiante, toxice sau explozive, precum şi a altor bunuri şi obiecte interzise a se afla în posesia deţinuţilor, vizitatorii sunt supuşi, în mod obligatoriu, controlului antiterorist ori de specialitate, prin observare, palpare, control corporal sau utilizarea unor echipamente tehnice fixe ori portabile de detectare, inclusiv prin folosirea unităţilor canine.

Deținuții VIP pot beneficia și de ,,vizitele intime”

Pot beneficia de vizită intimă persoanele private de libertate care îndeplinesc, cumulativ, mai multe condiții de disciplină internă, între care, daca există, în special, o relaţie de căsătorie, dovedită prin copie legalizată a certificatului de căsătorie sau, după caz, o relaţie de parteneriat similară relaţiilor stabilite între soţi, sau dacă deținutul participă activ la activităţi şi programe educaţionale, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială ori la muncă.