9 Mai, Ziua Europei. Istoria zilei de 9 Mai în Uniunea Europeană
Pe 9 mai este sărbătorită Ziua Europei. Statele membre ale Uniunii Europene marchează data de 9 mai ca o zi care sărbătorește „pacea și unitatea în Europa”.
Uniunea Europeană a început să sărbătorească Ziua Europeană în comemorarea Declarației Schuman din 1950, de aceea 9 mai mai este numită și „Ziua Schuman” sau „Ziua Europei unite”.
Istoria Zilei Europei
„Ziua Europei” a fost introdusă în 1985 de către Comunitățile Europene (organizație care a devenit Uniunea Europeană în 1993). Data de 9 mai a fost aleasă pentru a aminti de momentul în care Robert Schuman a lansat declarația care îi poartă numele și care propunea punerea în comun a industriilor de cărbune și oțel din Franța și Germania de Vest. Aceasta a dus la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului, prima Comunitate Europeană, înființată la 18 aprilie 1951.
Cum marchează statele europene Ziua Europei
După înființarea Uniunii Europene în 1993, respectarea Zilei Europei de către autoritățile naționale și regionale a crescut semnificativ.
În Germania se celebrează anual o întreagă „Săptămâna Europei” (Europawoche [de]) centrată în jurul datei de 9 mai.
În Polonia, Fundația Schuman, o organizație poloneză care susține integrarea europeană, înființată în 1991, a organizat pentru prima dată parada Schuman de la Varșovia de Ziua Europei în 1999 înainte chiar ca țara să adere la UE.
În 2019, 9 mai a devenit o sărbătoare publică oficială în Luxemburg.
Celebrarea zilei de 9 mai ca „Ziua Europei” a fost raportată „în toată Europa” începând cu 2008.
Parlamentul European a „recunoscut oficial” Ziua Europei în octombrie 2008.
Ziua Europei este o sărbătoare publică pentru angajații instituțiilor Uniunii Europene.
În 2019, a fost declarată sărbătoare publică în Luxemburg pentru toți cetățenii și este, de asemenea, sărbătoare publică în Kosovo, potrivit guvernului acolo. Este o „zi memorială” în Croația, fără a fi, însă, o sărbătoare publică.
În România, Ziua Europei coincide cu Ziua Independenței. Este vorba de data la care poporul român și-a câștigat independența față de Imperiul Otoman în 1877.
Simbolurile Uniunii Europene
Uniunea Europeană (UE) folosește o serie de simboluri, inclusiv Drapelul Europei, Imnul Europei, Motto-ul Uniunii Europene și Ziua Europei.
Aceste simboluri nu au un statut oficial bazat pe tratatele UE, dar sunt utilizate de facto de către instituțiile UE și sunt utilizate pe scară largă ca expresii ale ideologiilor politice ale paneuropenismului și ale integrării europene.
Aceste simboluri datează din 1985, când au fost introduse la summitul Comunităților Europene de la Milano. Scopul a fost de a facilita integrarea europeană prin promovarea unei identități paneuropene în rândul populațiilor statelor membre ale CE.
Steagul Europei
Steagul Europei se compune dintr-un cerc de 12 stele aurii (galbene) pe un fundal albastru. Albastrul reprezintă vestul, numărul de stele reprezintă completitudinea, în timp ce poziția lor într-un cerc reprezintă unitatea. Numărul stelelor nu variază în funcție de numărul statelor membre, deoarece sunt destinate să reprezinte toate popoarele Europei, chiar și pe cele din afara Uniunii.
Drapelul a fost proiectat de Arsène Heitz și Paul M. G. Lévy în 1955 pentru CoE ca simbol al acestuia, iar CoE l-a îndemnat să fie adoptat de alte organizații. În 1985, UE, care era atunci Comunitatea Economică Europeană (CEE), l-a adoptat la inițiativa Parlamentului European. Drapelul nu este menționat în tratatele UE.
Imnul Europei
Imnul european este preludiul de la „Oda bucuriei”, din Simfonia 9. a lui Ludwig van Beethoven. Datorită numărului mare de limbi din Europa, imnul este doar o versiune instrumentală, fără versurile originale în limba germană.
Imnul Europei a fost adoptat de liderii Comunității Europene în 1985, dar nu înlocuiește imnurile naționale, ci este destinat să celebreze valorile lor comune.
Motto-ul Uniunii Europene
„Unitate în diversitate” a fost adoptată ca motto-ul Uniunii Europene la 4 mai 2000 în urma unui concurs numit „Un motto pentru Europa”. Este inspirat de un motto în limba latină al câștigătorului premiului Nobel, Ernesto Teodoro Moneta: In varietate unitas! sau În varietate concordia! și a fost selectat din articolele propuse de elevii mai multor școli.
Motto-ul Uniunii Europene a fost tradus în toate cele 23 de limbi oficiale în 2004.