Prețul grâului, în creștere. România câștigă teren pe piața egipteană
Cerere mare pe piața internatională pentru grâul produs în UE, pe fondul recoltelor slabe obținute în multe state mari exportatoare. De pe urma acestei situației a avut de câștigat și România, care domină vânzările de grâu pe piaţa din Egipt, transmite Bloomberg.
Ţările din întreaga lume cumpără cantităţi fără precedent de grâu european, analiștii așteptându-se la o majorare semnificativă a exporturilor UE care ar urma să depășească pragul de 11 milioane de tone până la finele acestei luni, în creștere cu 25% față de aceeaşi perioadă a anului trecut, după cum susţine Nathan Cordier, analist la firma de consultanţă Agritel. De altfel, acest volum este și cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată la acest moment al sezonului agricol.
Cererea mare a avut ca efect și majorarea cotaţiilor futures la grâul de panificaţie până la un nivel record. La bursa de la Paris, marți, cotaţiile la grâu urcau până la 284 euro pe tonă, cel mai mare preț înregistrat după 2008.
UE ar putea să devină lider mondial
Livrările reduse din alte părţi ale lumii, dar și efectul taxelor la export care au redus vânzările de grâu ale Rusiei, cel mai mare exportator mondial, au făcut ca interesul pentru pentru grâul din UE să crească.
De exemplu, România care a avut o producție bună de grâu în acest an a reușit să devanseze Rusia și să domine vânzările de grâu pe piaţa din Egipt, cel mai mare cumpărător mondial.
În același timp, trebuie menționat și faptul că, la acest moment, din cauza secetei din America de Nord, cumpărătorii se orientează către grâul cu un conţinut ridicat de proteine din nordul Europei. Un alt mare cumpărător mondial de grâu, Algeria, se îndreaptă şi ea spre livrările din statele nordice, în timp ce China cumpără cantităţi mari de grâu din Franţa.
La finele lunii octombrie, vânzările de grâu ale UE se ridicau la nouă milioane de tone, cifre care nu includ şi exporturile Franţei, unul din cei mai mari vânzători de grâu din Uniune. De remarcat și faptul că prognozele guvernului american se înscriu în aceeași notă, estimările lor arată că în sezonul actual, care se va încheia în luna iunie 2022, UE va exporta 35,5 milioane de tone de grâu, devansând astfel Rusia, cel mai mare exportator mondial.