Covid-19: Molnupiravir, un nou tratament administrat oral, între speranțe și limite!
Noua moleculă de la compania Merck, care ar putea ieși pe piață în cursul lunii decembrie, molnupiravir, reprezintă o speranță în lupta contra Covid, mai ales dacă este administrat în faza precoce a bolii.
Chiar dacă vaccinurile sunt un aliat în această luptă, ele nu sunt eficace 100%, întrucât multe persoane prezintă contra indicații. Astfel, punerea la punct a unui tratament contra bolii este mai actuală ca niciodată. Un articol publicat la 1 octombrie în prestigioasa revistă Science arată rezultatele pozitive obținute cu molnupiravir, tratament adminstrat pe cale orală. În prezent, singurele terapii care și-au dovedit eficacitatea contra SARS-CoV-2 sunt medicamente injectabile, disponisibile numai în spital, scrie Futura Sante.
Un antiviral promițător
Molnupiravir este o moleculă cunoscută de aproape 40 de ani. Inițial concepută pentru tratamentul gripei și hepatitei C, în final nu a ieșit niciodată pe piață. În prezent, această moleculă este dezvoltată de laboratoarele Merck&Co.
În primul test au fost incluse 1.550 de pacienți. Rezultatele intermediare fiind spectaculoase, testul a fost oprit la 775 de pacienți. Molecula a fost testată pe pacienți nespitalizați, care prezentau cel puțin un factor de risc de a dezvolta o formă severă de boală. Acest medicament s-a dovedit eficace în special dacă este administrat în faza precoce a bolii. În primele cinci zile de evoluție a bolii, medicamentul reduce cu 50% riscul de spitalizare, indiferent de varianta virală. Mai precis, rata de spitalizare era de 7,3% în grupul tratat versus 14,1% în grupul de control. De asemenea, nu s-a înregistrat niciun deces în grupul tratat, comparativ cu opt decese în grupul de control.
Date fiind rezultatele încurajatoare, un al doilea test este în curs de derulare. Testul adună date pentru de a determina dacă administrarea molnupiravir imediat după contactul cu o persoană infectată poate evita contaminarea.
Risc
Compania producătoare a efectuat cereri de autorizare pentru punerea pe piață către Food and Drug Administration (FDA) în Statele Unite, la 11 octombrie, și către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), la 25 octombrie.
Coronavirusul este un virus ARN, replicarea ARN-ului este etapa cheie pentru multiplicarea lui în organism. Molnopiravir urmează să se insereze în catena ARN-ului virusului în locul unei alte nucleozide, să provoace erori de copiere și, astfel, stoparea replicării virusului. Astfel, în timp ce molnupiravir se poate încorpora în ARN-ul virusului, teoretic,el se poate încorpora și în ARN-ul uman, creând o mutație, care poate genera probleme de sănătate. Totuși, acest tip de risc a fost atent studiat de compania producătoare. Rezultatele testelor fac parte din dosarul cererii de autorizare și nu există nicio îndoială că FDA și EMA le vor analiza foarte atent.