Atenție la suplimentele alimentare cu melatonină folosite pentru un somn odihnitor!
Persoanelor care recurg la suplimente alimentare cu melatonină pentru un somn odihnitor li se recomandă mai multă prudență: să consulte medicul și să limiteze consumul acestora.
Este mesajul revistei ”60 millions de consommateurs” care apare în Franța și care în numărul din această lună face o analiză a principalelor suplimente alimentare cu melatonină aflate pe piață. Mesajul: „Suplimentele alimentare: nu vă lasă să dormiți!”
Hormonul somnului
Multe persoane care suferă de insomnii ușoare sau moderate folosesc comprimate pe bază de melatonină, numită și hormomul somnului, pentru a se odihni. Melatonina permite reglarea ciclului trezire/somn și stimulează un somn odihnitor.
Acest hormon se poate achiziționa sub forma suplimentelor alimentare din farmacii, supermarket sau de pe internet, evident fără rețetă medicului.
A lua melatonină, chiar 1 mg nu este lipsit de consecințe, avertizează prof. Herve Vespignani, neurolog și director medical la centrele somnului BioSerenity din Nancy pentru cititorii revistei.
Cu avizul medicului
Specialiștii publicației spun că mai ales în cazul femeilor însărcinate și al celor care alăptează este nevoie de avizul medicului înainte de a le folosi.
De asemenea, specialiștii avertizează că sunt suplimente care sunt contra indicate persoanelor suferinde de epilepsie, astm, cu tulburări de comportament sau de personalitate, persoanelor cu boli auto-imune și inflamatorii.
În plus, revista a observat că nu sunt oferite informații precise privitoare la orelor când să fie luate aceste suplimente: recomandările variază între „înainte de culcare” sau „cu o jumătate de oră înainte…” pentru suplimente cu aceeași concentrație.
Dar hormonul melatonină poate fi eficient pentru un somn odihnitor dacă este luat cu o 1h30 înainte de a merge la culcare, precizează prof. Catherine Bennetau-Palissero.
Administrare limitată în timp
Folosirea suplimentelor trebuie limitată în timp. Consumul prelungit și continuu de melatonină ar putea stopa secreția naturală a acestui hormon, generând noi tulburări ale somnului.
Din păcate, unele produse conțin câte 120 de comprimate, în timp ce pe etichetă este precizat că se folosesc consecutiv maximum patru săptămâni, respectiv 28 de comprimate. O prezentare care poate genera un mod de utilizare total greșit.