MAI: 14.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2,7 milioane de lei, aplicate de la intrarea în vigoare a noilor restricţii
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, comisar-şef de poliţie Monica Dajbog, a anunţat, vineri, că aproximativ 14.000 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 2,7 milioane de lei, au fost aplicate de la intrarea în vigoare a noilor restricţii, cele mai multe pentru lipsa măştii de protecţie.
De asemenea, sunt în lucru peste 330 de dosare penale care vizează eliberarea în fals a certificatelor verzi, cu 800 de persoane implicate.
”De la începutul acestei săptămâni, poliţiştii şi jandarmii au desfăşurat peste 15.700 de acţiuni preventive în întreaga ţară pentru conştientizarea cetăţenilor şi a operatorilor economici cu privire la noile măsuri pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19. De asemenea, au fost desfăşurate aproape 4.500 de acţiuni de verificare a modului de respectare a noilor reglementări. Au fost aplicate aproximativ 14.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 2,7 milioane de lei”, a anunţat, vineri, într-o declaraţie de presă, Monica Dajbog.
Potrivit acesteia, cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nepurtarea măştii de protecţie, respectiv 12.286, în valoare de 1,8 milioane de lei.
Totodată, au fost aplicate peste 1.700 de sancţiuni pentru nerespectarea interdicţiilor privind deplasarea, 130 de sancţiuni pentru nerespectarea măsurilor privind carantina sau izolarea, 92 de sancţiuni pentru participarea la activităţi în spaţiul public, privat sau închis pentru care au fost instituite interdicţii ori restricţii.
Aproximativ 100 de sancţiuni au fost aplicate operatorilor economici, care nu au respectat măsurile dispuse pentru prevenirea răspândirii virusului.
”În urma acţiunilor pentru limitarea îmbolnăvirilor cu COVID-19, în această săptămână, poliţiştii au întocmit 22 de dosare penale, dintre care 15 pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Aş vrea să precizez că, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne sunt în instrumentare 335 de dosare penale privind posibile fraude înregistrate în procesul de eliberare a certificatelor şi adeverinţelor de vaccinare, în care sunt cercetate peste 800 de persoane. Daca vor fi găsite vinovate, acestea riscă pedeapsa cu închisoarea”, a mai transmis Dajbog.
Aceasta a precizat că, pentru verificarea certificatelor digitale, structurile MAI au deja în dotare peste 6.700 de dispozitive electronice.