„Rabla pentru electrocasnice” de Sărbători cu un buget de 34 milioane lei
Finalul de an vine cu o nouă sesiune a Programului „Rabla pentru electrocasnice” care dispune de un buget de 34 de milioane de lei. Cel mai probabil, programul va fi lansat în ultima săptămână din noiembrie, astfel încât voucherele să poată să fie valorificate, în cursul lunii decembrie, la magazinele de specialitate, a anunţat ministrul interimar al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
„Toate programele în acest an au fost de succes, derulate în mod corespunzător. Aici aş menţiona cel mai important program pe care l-am derulat – Programul „Rabla pentru electrocasnice”, un program care continuă anul acesta cu o nouă sesiune, de sărbători, în luna decembrie. Din fondul din care ne-au rămas la dispoziţie 34 milioane de lei, din cele 75 de milioane alocate iniţial, vom finanţa noua sesiune, practic în acelaşi condiţii de înscriere, de creare a conturilor pentru persoanele care nu au participat în prima sesiune şi de bifare a acelor aparate electrocasnice care reprezintă interes pentru beneficiari”, a afirmat Tanczos.
Alte trei programe, în acest an
În perioada următoare, vor mai fi lansate încă trei programe care vor viza construcţia de staţii de încărcare a maşinilor electrice, instalarea de panouri fotovoltaice, dar și o sesiune dedicată pistelor de biciclete.
„Anul acesta, în câteva zile, vom mai lansa noul program de staţii de încărcare a maşinilor electrice pentru instituţiile publice. Vom finanţa peste 2.300 de astfel de staţii şi anul viitor acestea vor fi completate, prin Ministerul Dezvoltării, cu lansarea programului pentru 15.000 de staţii, prin PNRR. În decembrie vor mai fi lansate două programe. La programul de fotovoltaice pentru persoane fizice vom păstra acelaşi sistem de depuneri de proiecte prin instalatori, prin firme specializate care iniţial se înregistrează în sistem. De asemenea, vom lansa un program pentru piste de biciclete pe structura ghidului care a mai fost lansat în trecut”, a precizat Barna Tanczos.
În acest an, au mai fost lansate programele „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”, care au avut bugete record. Acestea au ajuns la 640 de milioane de lei pentru Rabla Clasic, faţă de 400 de milioane, anul trecut, şi la 600 de milioane de lei pentru Rabla Plus, raportat la 200 de milioane, în 2021.
„Sunt mii de cereri care ajung la AFM, care au pus la încercare capacitatea administrativă a instituţiei, dar prin implementarea unor reforme şi a unor sisteme informatice vom ajunge la sfârşitul anului să avem toate cererile înregistrate şi analizate”, a declarat ministrul Mediului.
În derulare este și programul privind creşterea eficienţei energetice a clădirilor, destinat autorităţilor publice locale, care are la dispoziție 1,4 miliarde euro.
Pentru anul 2002 va fi pregătit un calendar de lansare a programelor de mediu pentru a exista predictibilitate mai mare pentru beneficiari, a mai precizat ministrul.