Dr. Ion Alexie: O nouă mutație catastrofală a SARS-CoV-2 poate fi evitată prin înlesnirea accesului la antivirale
Medicul român Ion Alexie, specialist în boli interne și infecțioase, care profesează în Las Vegas, spune că singura soluție pentru a face față riscului apariției unei noi variante de SARS-CoV-2 cu mortalitate crescută și posibilității ca acest virus să se combine cu alte virusuri este ca autoritățile să ofere acces la medicamente antivirale, administrate imediat ce este identificat un caz de infectare.
„Tot mai mulți cercetători avertizează asupra riscului apariției unei noi variante a SARS-Cov-2, cu mortalitatea crescută, care ar putea provoca un dezastru sanitar, mai ales în țările cu sisteme medicale șubrezite, cum este și România. Imunologul american Anthony Fauci avertizează cu privire la posibilitatea ca SARS-Cov-2 să se combine cu alte tipuri de virusuri. „Ar fi oribil! Și, desigur, este posibil”, spune consilierul guvernului american. „Un virus care s-ar transmite la fel de ușor ca SARS-CoV-2, combinat cu mortalitatea acestor coronavirusuri anterioare – ar reprezenta o catastrofă pentru umanitate”, explică medicul Ion Alexie la Radio Smart.
În fața acestor amenințări, specialistul român este de părere că autoritățile trebuie să faciliteze accesul la medicamente antivirale, care să fie administrate imediat ce este identificat un caz de infectare.
Combinația salvatoare
Întrucât SARS-CoV-2 se multiplică foarte repede, anarhic și are capacitatea de a dezvolta multe mutații, este foarte important ca el să fie distrus într-un timp cât mai scurt.
Pentru evita apariția mutațiilor medicul Alexie recomandă combinația dintre un tratament antiviral precoce, administrat imediat celor infectați și contacților, și administrarea vaccinurilor.
„Medicii ar trebui să poată încerca orice tratament antiviral, mai ales în ambulatoriu (și înainte ca pacienții să ajungă la ATI și să moară), care a dat rezultate în alte țări: Ivermectina, Arbidol (Umifenovirul) Favipravir și poate altele, pe care eu nu le știu”, spune medicul Ion Alexie.
În acest sens, medicii vor informa pacienții asupra tratamentului și posibilelor efecte adverse, iar autoritățile să pună la dispoziție medicamentele solicitate de medicii din prima linie.
„În momentul în care se dovedește că un medicament antiviral este bun și salvează vieți, acesta să fie introdus și în România. În momentul în care un medicament se dovedește periculos în practica medicală din România, iar medicii consideră că acel medicament nu mai trebuie folosit, atunci autoritățile trebuie să retragă autorizația”, recomandă medicul.