Bolnavii de hepatită atrag atenția: De când nu au acces la tratament decontat

Publicat: 06 nov. 2021, 19:00, de Eliza Popa, în Sănătate , ? cititori
Bolnavii de hepatită atrag atenția: De când nu au acces la tratament decontat
Medicamente

Mii de pacienți cu hepatită cronică virală C au intrat în a cincea lună de când nu beneficiează de tratament decontat de stat,  atrage atenția Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice.

Vechiul contract care permitea tratamentul antiviral s-a încheiat în luna iunie, iar hotărârea de Guvern care conține listă de medicamente compensate pentru bolnavii cu hepatita C e încă nesemnată, deși negocierile s-au încheiat încă de acum două luni. Hepatitele virale sunt boli infecțioase vindecabile, dar lipsa tratamentului înseamnă agravarea bolii. Situația pacienților hepatici din România este acum una dezastruoasă, a declarat la o conferință națională dedicată acestor pacienți, președinta Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Mihaela Debu.

Având atâtea probleme, atâtea situații complicate, să lași în plină pandemie de Covid 19, în valul 4, să lași pacienții cu hepatice C fără tratament mi se pare o lipsă foarte mare de responsabilitate din partea autorităților, oricare ar fi ele”, a atras atenția Mihaela Debu.

Semnal de alarmă

În 2016, OMS a lansat strategia globală în sănătate care are ca scop eliminarea hepatitelor virale până în anul 2030, iar România și-a asumat acest lucru. Liana Gheorghe, șeful secției Gastroenterologie și Hepatologie de la Institutul Clinic Fundeni, a explicat că România are pentru bolnavii de hepatită bani de la Uniunea Europeană. ”Este complet lipsit de coerență, lipsit de viziune, dacă vreți, și absolut inacceptabil ca să susții un asemenea program de detecție prin fonduri europene și să nu fii capabil să oferi răspunsul imediat în terapie acestor pacienți. Într-adevăr, depindem în momentul de față doar de instituția guvernamentală” , a spus medicul.

Pentru a grăbi aprobarea pentru eliberarea medicamentelor compensate, mai multe asociații au trimis o scrisoare deschisă către reprezentanții instituțiilor de stat implicate, prin care trag un semnal de alarmă asupra ”situației de viață și de moarte a paciențelor hepatici din România”, potrivit Radio Europa FM.