Azi: Energia nucleară asigură un sfert din producţia de electricitate a României
Centrala nucleară de la Cernavodă este principala sursă de producere a energiei, duminică dimineaţă, asigurând 25% din totalul naţional, potrivit datelor Transelectrica.
Pe locul al doilea se află cărbunele, cu 24,4%, urmat de hidrocarburi – 24,2%, hidro – 17,1%, eolian – 6,5%, fotovoltaic – 1,9%, biomasă – 0,8%. La ora 9:30, consumul ţării de electricitate era 5.951 MW, producţia, de 5.661 MW, iar diferenţa de 290 MW era importată. Pe bursa de energie OPCOM, electricitate cu livrare duminică are un preţ mediu de 687 de lei, cu un maxim de 999 de lei între orele 18:00 şi 19:00.
Unica de acest fel din România
Centrala nuclearoelectrică sau atomoelectrică de la Cernavodă este unica de acest fel din România. Reactoarele nucleare de la Cernavodă utilizează tehnologia canadiană cunoscută sub acronimul CANDU. Reactorul CANDU consumă uraniu natural, utilizând apă grea de puritate nucleara (conținut izotopic peste 99,75% D2O) ca moderator și agent de răcire, în două sisteme independente, separate, în circuit închis.
În cele 4 generatoare de abur, căldura din circuitul primar este preluată de apa ușoară din circuitul secundar, prin transformarea în abur saturat. Acesta se destinde în turbina formată dintr-un corp de medie presiune și 3 corpuri de joasă presiune, producând energia mecanică necesară acționării generatorului electric