Teoria unui artist: Muzicienii ar trebui să se deplaseze cu trenul!
Pentru a-şi reduce amprenta de carbon, muzicienii aflaţi în turneu, ”mici sau mari”, ar putea să înceapă să se deplaseze cu trenul, a declarat la Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) liderul grupului Massive Attack.
Artistul se află, potrivit AFP, la originea unui raport ştiinţific realizat cu scopul de a limita impactul generat de concerte asupra climei globale. „Primul lucru pe care putem să îl facem este să călătorim cu trenul. Este o alegere simplă şi ea se aplică pentru toţi artiştii, mari sau mici, dacă vrem să fim sinceri”, a declarat Robert Del Naja, cunoscut sub numele de scenă 3D, care a participat la o sesiune de discuţii din cadrul COP26.
Grupul Massive Attack, ai cărui membri sunt originari din Bristol, s-a asociat cu Tyndall Center For Climate Change pentru a redacta un raport privind reducerea amprentei de carbon a industriei concertelor live.
Oamenii de ştiinţă au stat de vorbă cu membrii grupului, dar şi cu promotori şi agenţi din această industrie pentru a redacta „o foaie de parcurs”, de acum disponibilă pentru toţi reprezentanţii sectorului muzical. Documentul s-a concentrat în special pe transporturi (echipe tehnice, echipamente, spectatori) şi pe sălile şi spaţiile în care sunt organizate concerte. „Noi preferam deja trenul în faţa avionului, dar ne-am atins limitele”, a declarat Robert Del Naja, care doreşte, de asemenea, să nu se mai mulţumească doar cu compensarea carbonului. „Astăzi, provocarea noastră este să activăm această foaie de parcurs, să îi identificăm pe partenerii industriali care pot să ne ajute să ne reducem emisiile de gaze cu efect de seră„, a adăugat muzicianul britanic într-un mesaj video care a prezentat noul proiect.
„Oamenii au crezut la început că noi le dictam ceea ce trebuie să mănânce”
Toţi factorii implicaţi în organizarea de turnee „au responsabilitatea de a acţiona, de la grupurile renumite care susţin turnee pe toate continentele şi până la promotorii multinaţionali care au adevărata putere de decizie”, a adăugat Robert Del Naja, un muzician şi activist de mediu care evoca deja acest subiect în 1991 în „Blue Lines„, albumul de debut al grupului Massive Attack.
În timpul discuţiilor de sâmbătă, Dale Vince, directorul Forest Green Rovers Football Club, a insistat, de asemenea, asupra alimentelor propuse spre comercializare în timpul unor evenimente care atrag un public numeros. De aproape zece ani, clubul pe care îl conduce propune spectatorilor doar meniuri vegane.
„Oamenii au crezut la început că noi le dictam ceea ce trebuie să mănânce. Le-am spus că un meci de fotbal înseamnă două ore la fiecare două săptămâni. De ce nu aţi încerca? Şi dacă nu vă place mâncarea noastră, puteţi să o aduceţi pe a voastră. Fanii noştri au venit la meciuri şi le-a plăcut, vânzările noastre de alimente s-au mărit de şase ori”, a adăugat el, lansând totodată o critică la adresa meniurilor propuse la COP26, care ar fi, după părerea lui, „complet necorespunzătoare”.