Motivele pentru care autoritățile recomandă ca persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson să facă doza booster cu Pfizer sau Moderna
Din data de 8 noiembrie, în România a început vaccinarea cu doza de rapel pentru persoanele vaccinate cu Johnson&Johnson. La 6 luni de la administrarea primei doze, recomandarea autorităților este ca aceste persoane să facă doza booster cu vaccin de la compania Pfizer sau Moderna.
Opțional, este permisă și administrarea aceluiași vaccin, Johnson&Johnson, la solicitarea persoanei respective, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.
Valeriu Gheorghiță a precizat că datele științifice privind boosterul efectuat cu vaccin Johnson&Johnson sunt în acest moment insuficiente. Platforma de vaccinare a fost optimizată pentru a le permite persoanelor vaccinate cu Johnson&Johnson să se programeze la doza booster și să opteze pentru unul dintre cele trei vaccinuri.
Maratoanele de vaccinare împotriva COVID-19 vor continua în fiecare weekend până la finalul anului, cel puțin în București, dar și în alte județe care și-au exprimat intenția de a organiza astfel de evenimente, a mai anunțat Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.
De asemenea, platforma a fost optimizată și pentru programarea la doza suplimentară de vaccin, recomamdată persoanelor imunodeprimate, care au nevoie încă de la administrarea schemei inițiale de 3 doze de vaccin, nu de două, ca restul persoanelor.
Pentru vaccinarea persoanelor din mediul rural au fost organizate echipe mobile, pentru a asigura accesul populației la vaccinare.
Peste un milion de români s-au vaccinat până acum cu doza booster, mai exact 1.037.000 de persoane, a anunțat Valeriu Gheorghiță. Peste 15% sunt angajați din domeniul medical și social, peste 60,1% sunt persoane vulnerabile, 5,4% sunt angajați din învățământ, iar restul provin din alte tipuri de activități considerate esențiale sau din populația generală eligibilă – care are mai mult de 6 luni de la doza 2.