EXCLUSIV. Roșia de Izbiceni nu se vinde nici cu un 1 leu/kg. De ce au rămas fără clienți producătorii
Deși suntem în extrasezon, când prețul la tomate ar fi trebuit să crească, ceea ce se întâmplă în piață acum depășește orice imaginație. La Izbiceni, o zonă legumicolă cunoscută din România, prețurile s-au prăbușit pur și simplu, din cauza importurilor și a cererii reduse în contextul restricțiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19. Producătorii sunt disperați de-a dreptul, pentru că nu reușesc să-și vândă marfa nici la prețuri mai mici de un leu pe kilogram.
După anunțul Ministerului Agriculturii pivind acordarea ajutorului de 2.210 euro/1000 metri pătrați pentru producția de legume în spații protejate, legumicultorii și-au făcut planuri mari, iar mulți și-au programat producția astfel încât să iasă pe piață cu tomatele în această perioadă.
Numai că, acum, când a venit vremea recoltării, prețurile au căzut pur și simplu, iar în loc să ajungă pe piață roșiile românești au rămas neculese în solarii, ca să nu mai vorbim de faptul că se aruncă foarte mult la gropile de gunoi. Din păcate, această situație se întâlnește nu doar la Izbiceni, ci și în alte bazine legumicole.
‘’Poate dacă nu era ajutorul de 2.210 euro mergea mai bine. Se importă foarte mult, iar pe noi ne marginalizează. Eu am 5-6 de tone de roșii în solar, pur și simplu nu le-am mai cules, le-am lăsat în vrej, pentru că nu cumpără nimeni nici măcar la prețul de un leu pe kilogram. Le dau la prieteni, o să duc la o mănăstire, nu mai știu ce să fac cu ele. Comercianții spun că le preferă pe cele din import care sunt la 2 lei/kg, în timp ce pe noi nu ne mai caută nimeni’’, a declarat pentru Puterea.ro Florin Băețică, un producător din Izbiceni care deține o suprafață de 4.500 de metri pătrați de solarii.
Până la urmă și un leu/kg ar fi bun, recunoaște producătorul, numai să se vândă, ceea ce nu se întâmplă. Nu mai spunem de faptul că pentru a-și acoperi cheltuielile ar trebui să obțină undeva la 2,5-3 lei/kg, în timp ce prețul la tarabă în piață a ajuns undeva la 7-8 lei/kg, sau că o sămânță costă 60 de bani. Spre comparație, anul trecut, kilogramul de roșii pleca de la producător cu 3-4 lei/kg pe vremea aceasta.
Roșiile au început să se coacă de vreo lună și probabil va mai fi producție încă câteva săptămâni dacă se menține timpul bun. Altfel, Florin Băețică nu-și permite să prelungească sezonul până la Crăciun, pentru că va fi frig și este prea scump să folosească tunuri de căldură. Iar la cum merg vânzările acum, ncio șansă să gândească așa departe.
Restricțiile i-au lăsat pe legumicultori fără clienți
Dacă în alți ani la Izbiceni era forfotă mare pe vremea aceasta, pentru că veneau engrosiști din toată țara să cumpere legume, acum nu se mai întâmplă aproape nimic din cauza restricțiilor. La piața de gros din localitate prețurile sunt foarte mici, dar nici așa nu sunt cumpărători: doar câte un engrosist rătăcit care mai cumpără câteva baxuri de roșii să le “amestece cu cele de import și să zică că sunt de la țărani”.
“Roșia de la noi de la țară se deosebește, este mai strâmbă, mai deformată, este roșie sănătoasă, pe când cele de import sunt toate uniforme”, spune legumicultorul.
Florin Băețică și-a încercat norocul și la piața Pucheni din Capitală, unde merge de ani de zile, dar și aici situația este la fel: nu se caută și nu se vinde aproape nimic. Cât despre prețurile producătorilor de la Izbiceni acestea se învârt în jurul a 50 de bani/kg, cum este cazul la conopidă și la gogonele, doar ardeiul kapia e ceva mai scump – 2 lei/kg. Pe tarabă în piață, în schimb, prețurile sunt de câteva ori mai mari. Că doar a fost o toamnă bogată.