Bullying în școli din cauza vaccinării: Copiii pot fi în pericol
Bullyingul este un fenomen îngrijorător și, din păcate, destul de des întâlnit în școlile din România. Un alt motiv care accentuează ideea de bullying este vaccinarea anti-COVID.
Doar 30% dintre elevi s-au imunizat până acum şi deja se naşte în şcoli un nou fenomen: bullying pe motiv de vaccinare.
Campaniile de informare cu privire la vaccinare sunt insuficiente, spun cei 22.000 de copii care au răspuns la un chestionar realizat de Consiliul Naţional al Elevilor.
Deocamdată, doar 30% dintre s-au imunizat. Chiar şi aşa, elevii au vorbit, într-o conferinţă organizată de Salvaţi Copiii, despre un nou fenomen apărut în unităţile de la noi.
Silviu Morcan, CNE: Undeva la 36% ne-au afirmat că în școala lor au avut loc astfel de campanii. Sunt și opinii care indică vaccinarea sau nevaccinarea ca motiv al apariției cazurilor de bullying în comunitatea școlară, mai ales în relația dintre elevi.
În al treilea an şcolar pe care îl petrec în pandemie, autorităţile din Educaţie abia acum îşi imaginează cum ar trebui să arate materialele de infomare pentru elevi.
Radu Szekely, consilier Ministerul Educaţiei: Pentru copii și tineri cred că se pot face materiale adaptate, simple, un personaj erou care salvează lumea cu vaccinul, sau poate chiar vaccinul e un superman, personaj erou care salvează planeta.
„Sunt în online o mulțime de documentare și animații pentru copii, cu observația psihologică că nu ai voie până la 9-10 ani să pui accent pe riscuri, pe gravitatea situației. Lumea trebuie încă prezentată copiilor ca pe un loc magic”, a spus Oana Moraru, director la o şcoală privată.
În facultăţi, subiectul vaccinării nu este atât de discutat precum în şcoli, spun studenţii.