Premieră. Transplant de ficat și rinichi efectuat în România cu organe prelevate în Bulgaria
La Centrele de transplant hepatic și renal Fundeni au fost efectuate primele transplanturi cu organe prelevate în Bulgaria, de la o pacientă aflată în moarte cerebrală.
Prof. dr. Vlad Brașoveanu, coordonatorul echipei medicale care a efectuat trasplantul hepatic , ne-a spus că donatoarea de la care s-au prelevat ficatul și rinichii se afla în moarte cerebrală, avea 47 de ani Pentru că în țara vecină nu s-a găsit primitori compatibili și pentru că între agențiile de transplant din România și Bulgaria există un acord de ajutor reciproc, organele au ajus la la Fundeni. Beneficiarul transplantului hepatic are 52 de ani, cu polichistoză hepatică în fază terminală.
Prof. dr. Brașoveanu ne-a precizat, joi, că pacientul are o evoluție bună, funcția hepatică s-a ameliorat și nu este intubat.
Mortalitatea pe lista de așteptare a crescut
”Acesta este al 36-lea transplant hepatic efectuat la Fundeni de la începutul anului, din care 7 de la donator viu și 29 de la donator cadaveric. Sperăm că până la sfârșitul anului să depășim 50 de transplanturi”, ne-a spus prof. dr. Vlad Brașoveanu.
”Cu cât avem mai multe intervenții de transplant cu atât scade mortalitatea pe lista de așteptare. Din cauza pandemiei, dar și din alte cauze, mortalitatea pe această listă a crescut foarte mult. În prezent, pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic sunt aproximativ 400 de pacienți cu diferite grupe sanguine. În anii buni, înregistram peste 100 de transplanturi și tot era puțin. Gândiți-vă acum, cu aproximativ 50…!”, remarca prof. dr. Brașoveanu.
Transplantul renal
De asemenea, joi dimineață, la Centrul de uronefrologie și transplant renal Fundeni, doi pacienți români au beneficiat de rinchii prelevați în Bulgaria.
Intervenția a fost efectuată de o echipă medicală coordonată de prof. dr. Ioanel Sinescu. Pacienții sunt într-o stare foarte bună. La receptori a revenit imediat funcția renală după revascularizare, spune prof. dr. Sinescu.
Doctorul Radu Zamfir, președintele Agenției Naționale de Transplant, ne-a declarat că aceste transplanturi reprezintă începutul concretizării unui acord între agențiile de profil din România și Bulgaria, în baza căruia pacienți din ambele țări pot fi ajutați reciproc. La concretizarea acestui acord a contribuit în mod hotărâtor medicul chirurg bulgar Guenadiy Vatacki, care de altfel a realizat prelevarea organelor transplantate la Fundeni. În prezent, medicul bulgar este și consilier în cadrul Agenției Naționale de Transplant din România.