Lăcusta călătoare pe post de gustare sau ingredient alimentar. A doua insectă autorizată după viermele galben uscat

Publicat: 13 nov. 2021, 15:00, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Lăcusta călătoare pe post de gustare sau ingredient alimentar. A doua insectă autorizată după viermele galben uscat

Comisia Europeană a autorizat a doua insectă ca ingredient alimentar pentru piața UE. Este vorba de Locusta migratoria (lăcusta călătoare), care este destinată comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare.  Drumul a fost deschis, însă, în urmă cu câteva luni de viermele galben uscat.

Acest aliment nou va fi disponibil sub formă congelată, uscată și de pudră și este destinat comercializării ca gustare sau ca ingredient alimentar într-o serie de produse alimentare. Autorizarea vine în urma unei evaluări șiințifice riguroase efectuate de EFSA, care a concluzionat că lăcusta migratoare este sigură pentru utilizările prezentate de societatea solicitantă, arată Comisia Europeană.

Produsele care vor conține acest aliment nou vor fi etichetate pentru a informa consumatorii cu privire la potențialele reacții alergice. Autorizare din partea Comisiei este rezultatul unui vot pozitiv, în luna septembrie, din partea statelor membre în care a fost depusă cererea. În luna iunie a acestui an a fost fost autorizată prima insectă[ ca aliment nou: viermele galben uscat. 

Sursă de proteine

În diverse studii, Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a identificat insectele ca fiind o sursă de hrană foarte nutritivă și sănătoasă, cu un conținut ridicat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre și minerale. Insectele, care sunt consumate zilnic de milioane de oameni de pe planetă, au fost identificate în cadrul strategiei de la “Fermă la consumator” ca sursă alternativă de proteine care ar putea facilita trecerea la un sistem alimentar mai durabil.