Covid-19: Aerisirea, o măsură de protecție simplă, dar total neglijată
Le Parisien a participat la măsurarea nivelului de dioxid de carbon (CO2) în restaurante, baruri și trenuri și a constatat că aceste spații sunt insuficient aerisite, ceea ce facilitează transmiterea coronavirusului.
Publicația a pornit de la faptul că numărul contaminărilor este în creștere în Franța. Rata incidenței la nivel național a ajuns la 90 de cazuri noi la 100.000 de locuitori, o creștere cu 44% într-o săptămână, subliniază raportul pentru sănătate publică. Pentru ministrul Sănătății, Olivier Veran, această creștere indică în mod clar începutul valului al cincilea.
În același timp, francezii, în majoritatea lor vaccinați, trecut la o relaxare în privința măsurilor de protecție. Și una dintre acestea, pare cu totul neglijată: aerisirea.
Le Parisien a măsurat, timp de zece zile, nivelul de dioxid de carbon (CO2) în 17 locuri închise din Paris și Marsilia: baruri, trenuri, apartamente.
Măsurătorile au indicat că sunt insuficient aerisite. Or, coronavirusul se poate transmite prin aerosoli, picături fine, care persistă în aerul din spațiile închise. Cu cât aerul din spațiile închise este mai puțin primenit cu atât riscul de contaminare este mai mare.
De două ori pe zi, cel puțin zece minute
Epidemiologul Dominique Costagliola consultat de Le Parisien spune că nu trebuie aerisit o singură dată, ci de mai multe ori pe zi. Și cu atât mai mult trebuie să aerisim în repetate rânduri, dacă camera respectivă este de mici dimensiuni, dacă sunt mai multe persoane.
Chiar dacă este iarnă, epidemiologul recomandă ca ferestrele să fie deschise circa zece minute de cel puțin două ori pe zi. Iar acolo unde nu putem face acest lucru, trebuie folosită masca pentru a limita riscul de contaminare.