Un an de la incendiul din Spitalul Județean Piatra Neamţ și nicio concluzie. Bilanț: 10 decese. 4 răniți. Peste 100 de audieri. 18 expertize medico-legale. 6 expertize genetice. 5 percheziţii informatice
S-a împlinit un an de la incendiul din Piatra Neamţ când Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean a ars în totalitate și încă nu a fost trasă nicio concluzie. Între timp au avut loc peste 100 de audieri, 18 expertize medico-legale, 6 expertize genetice și 5 percheziţii informatice.
Asociaţia „Dăruieşte viaţă” arată că, la un an de la incendiul de la Piatra Neamţ nu există „nicio concluzie”. Reprezentanţii asociaţiei adaugă că Secţia ATI modulară realizată din donaţii şi sponsorizări a fost finalizată în 26 de săptămâni.
„Un an de la incendiul din Piatra Neamţ când Secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean a ars în totalitate. 10 oameni şi-au pierdut viaţa în acea noapte. Un spital judeţean a rămas fără inimă şi a funcţionat doar cu câteva paturi de terapie intensivă improvizate pe alte secţii. Ce s-a întâmplat de atunci până acum? Conform relatărilor media, mii de documente au fost ridicate de la spital. Peste 100 de audieri. 18 expertize medico-legale. 6 expertize genetice. 5 percheziţii informatice. Nicio concluzie”, au scris reprezentanţii Asociaţiei „Dăruieşte viaţă”.
Aceştia au adăugat că Spitalul Modular ATI Piatra Neamţ a fost amenajat în 26 de săptămâni.
„În 26 de săptămâni, am construit Spitalul Modular ATI Piatra Neamţ, alături de +10.500 donatori şi +400 companii. Din septembrie, funcţionează la capacitate maximă. 176 de pacienţi în stare gravă au beneficiat de îngrijire medicală la standarde europene, iar 38 de cadre medicale lucrează aici în condiţii de siguranţă. #aşaseface un Spital Modular, cu centrală de tratare a aerului, platformă de gaze medicale, sistem de alertă în caz de incendiu etc.”, a arătat Asociaţia.
Asociaţia ”Dăruieşte viaţă” a finalizat, în iulie, Secţia ATI modulară de la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ, după o investiţie de peste 2,7 milioane de euro, realizată din donaţii şi sponsorizări. Secţia modulară a fost predată unităţii medicale. Secţia ATI a spitalului a fost distrusă în incendiul din noiembrie 2020, iar spitalul funcţiona cu doar şase paturi ATI.
Incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamţ
La 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:30, a izbucnit un incendiu în secția ATI COVID-19 a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț. În urma incendiului au murit zece persoane și au fost rănite alte patru, inclusiv doi medici.
Toate persoanele decedate au fost pacienți care primeau tratament pentru COVID-19. Mulți dintre cei decedați în secție erau ventilați mecanic. Incendiul a readus în atenția publicului starea sistemului de sănătate din România, precum și interferența politică în managementul spitalului.
Incendiul a izbucnit la etajul al doilea al Spitalului de Urgență Piatra Neamț, unde se afla secția de ATI COVID-19. Inițial, personalul medical a intervenit, încercând să stingă focul și să ajute pacienții. Serviciul de pompieri s-au implicat cu cinci autospeciale de intervenție și o scară de intervenție pentru incendii. Potrivit acestuia, focul a avut o „evoluție foarte, foarte rapidă”. Surse din anchetă au declarat că focul a izbucnit de la un Injectomat și s-a răspândit rapid la sursa de oxigen. A urmat o puternică deflagrație și focul s-a generalizat în incinta respectivă, fiind stins în aproximativ 25 de minute. Nelu Tătaru, ministrul actual al Sănătății, a declarat că în timpul incendiului au fost arse complet opt paturi ICU .
Zece persoane au fost ucise în incendiu, trei femei și șapte bărbați. Toți erau pacienți cu COVID-19 și aveau între 67 și 86 de ani. Opt dintre victime au murit în incinta în care a izbucnit focul, și alți doi au murit din cauza insuficienței respiratorii, în timp ce erau evacuați din camera aflată alături. Un medic din secție care a încercat să salveze pacienții de flăcări a fost grav rănit după ce echipamentul său de protecție a luat foc, suferind arsuri de gradul 2 și 3 pe 75 % din suprafața corpului. A fost adus la București în noaptea de 14-15 noiembrie și a fost pregătit la Spitalul de Urgență Floreasca pentru a fi transportat cu un avion militar la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles. Încă trei cadre medicale – un medic și două asistente – au primit îngrijiri pentru arsuri, însă starea lor a fost bună și nu au avut nevoie de spitalizare. Șase pacienți din salonul alăturat celui în care s-a dezvoltat incendiul au fost transferați la spitalul modular din Lețcani, județul Iași, pentru tratament adecvat. Trei dintre ei erau în stare gravă, dar niciunul nu a suferit arsuri.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț a deschis un dosar in rem pentru omucidere din culpă. Ulterior, ancheta a fost preluată de Parchetul General. Ancheta este condusă de către Marius Iacob, un procuror care în trecut s-a ocupat și de investigațiile privind incendiul de la Clubul Colectiv sau incendiul de la Maternității Giulești.