Răspunsuri la întrebările: De ce virusul SARS-CoV-2 se răspândește dramatic? Deci ce se întâmplă?
Germania, Olanda, Austria și alte țări din Uniunea Europeană, cu o rată de vaccinare bună, înregistrează zilnic un număr mare de noi cazuri de infectări. Din nou, SARS-C0V-2 ”se răspândește dramatic”, ceea ce necesită un ”răspuns rapid și unificat”, scrie MIT Technology Review.
Deci ce se întâmplă? O întrebare și mai multe răspunsuri de la o serie de experți.
Sezonul rece și acoperirea scăzută de vaccinare
Marcel Salathe, profesor asociat și epidemiolog digital la EPFL din Elveția: ”Cei doi factori principali sunt sezonul rece și acoperirea scăzută de vaccinare”. În opinia profesorului Salathe, ”doar unul dintre acești factori este inevitabil”.
Experții aduc în discuție diferiți factori care contribuie la creșterea numărului de noi cazuri: virusul în sine și răspândirea continuă și rapidă a variantei Delta care este mult mai infecțioasă. Aceasta este prima iarnă cu varianta Delta în circulație.
De asemenea, relaxarea măsurilor de protecție – renunțarea la distanțarea socială, la utilizarea măștilor – este un alt răspuns la întrebarea ce se întâmplă.
Într-un briefing al Societății Regale de Medicină de săptămâna trecută, epidemiologul britanic Tim Spector spunea că ajungem să ne dăm seama că „vaccinurile singure, chiar și în țările care au o rată de vaccinare mai mare decât a noastră, nu sunt genul de soluție finală la acest lucru”.
Măsuri combinate
„Avem nevoie de o combinație de măsuri”, consideră Spector, care conduce studiul ZOE Covid la King’s College din Londra. „Cât de mari ne dorim să fie acele rate este determinat de mulțumirea noastră și de relaxarea noastră față de unele dintre regulile pe care le aveam în vigoare, pe care anul trecut le-am considerat exagerate, iar acum anul acesta cred că sunt insuficiente.”
„Țările care se descurcă cel mai bine sunt cele cu o acoperire mare de vaccinare și cu măsuri eficiente”, spune Salathé.
Dar chiar și atunci când ratele de vaccinare sunt ridicate și presiunea cazurilor este relativ scăzută, s-ar putea să nu fie suficient pentru o protecție pe termen lung, mai ales că eficacitatea vaccinurilor scade în timp.
În continuare, vaccinare!
Marea Britanie a lansat un program de vaccinare mai devreme decât majoritatea țărilor și, prin urmare, a experimentat mai devreme impactul scăderii imunității”, spune Michael Head, cercetător senior în sănătatea globală la Universitatea din Southampton. „Rapelurile în Marea Britanie au în mod clar un impact asupra internărilor la spital și al noilor cazuri la categoria de populație mai în vârstă.”
Aceasta înseamnă că în continuare vaccinarea rămâne de o importanță vitală.
Potrivit experților, în focarele necontrolate există pericolul apariției unei noi variante a noului coronavirus, care poate deveni dominantă și contra căreia vaccinurile să aibă o eficacitate mai scăzută.
„În cele din urmă, lumea nu se poate relaxa complet până când marea majoritate a lumii nu este vaccinată. Combinația dintre ezitarea la vaccin și lipsa accesului la vaccinuri este problema tuturor” , concluzionează experții.