Uimitor: Celulele canceroase dezvoltă tentacule prin care absorb energia celulelor imunitare
În premieră, cercetătorii de la Birgham&Women’s Hospital și MIT au observat, cu ajutorul unei tehnicii speciale, cum celulele maligne dezvoltă tentacule cu ajutorul cărora absorb energia vitală a limfocitelor, rivalele lor.
Cu ajutorul unui microscop electronic special, cercetătorii au reușit să observe și să fotografieze cele două celule: celula malignă și o limfocită T.
Rolul limfocitei T este de a ucide în mod direct celula malignă, dacă este citotoxică, sau de a coordona alți factori ai imunității anti-cancer, dacă este o limfocită TCD4.
Ea dezvoltă un tentacul extrem de fin cu ajutorul căruia aspiră energia vitală din limfocită, adversara ei. Informațiile privitoare la această descoperire inedită fac obiectul unui articol în revista Nature Nanotechnology.
Nanotuburi
Acest tentacul este un nanotub extrem de fin (între 100 și 1.000 nanometri). În unele cazuri, numeroase nanotuburi se pot aduna pentru a forma unul mai gros. Cu ajutorul acestuia, celulele maligne intră în contact fizic cu limfocita și îi penetrează membrana. Astfel, cele două celule se interconectează.
Practic, celula canceroasă aspiră energia limfocitei și o împiedică să-și mai facă datoria.
Această structură extrem de subțire a putut fi observată în co-culturi de limfocite și celule maligne. ”Este extrem de surprinzător, deoarece acest gen de comportament nu a fost niciodată observat la celulele canceroase”, spune Hae Ling Jang, unul dintre cercetătorii care a participat la acest studiu. Acesta mai spune că a fost extrem de dificil, deoarece nanotuburile sunt extrem de fragile și a trebuit să manipuleze celulele cu extrem de mare atenție pentru a nu fi deteriorate.
Își dau mâna
Și în cazul altor celule s-a observat cum ”își dau mâna una alteia”. Este cazul, de exemplu, neuronilor care au între ei nanotuburi asemănătoare, prin care circulă mitocondrii. Această observație a fost făcută de cercetătorii de la Institutul Pasteur în 2019, subliniază Futura. Sante.
Pornind de la descoperirea acestor nanotuburi este posibilă punerea la punct a unor terapii contra cancerului. În prezența unui inhibitor de nanotuburi, cancerele evoluează mai încet, arată testele pe șoareci de laborator.