Profesorii care fac meditații, obligați să aibă casă de marcat și să le dea elevilor bon fiscal
Profesorii care fac meditații, acasă, cu copiii, vor fi obligați să se înregistreze fiscal ca persoane fizice autorizate (PFA) sau SRL, să dețină casă de marcat și să emită bon fiscal, anunță Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) le reamintește profesorilor și învățătorilor care, după orele de curs, fac meditații cu elevii, trebuie neapătat să se înregistreze fiscal și să-și declare câștigurile financiare. Astfel, toți profesorii vor trebui să dețină casă de marcat și să emită bon fiscal.
“Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditaţii că au obligaţia de a se înregistra fiscal şi de a îndeplini obligaţiile declarative şi de plată, în condiţiile legii. Veniturile din meditaţii se încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II). Persoanele care realizează venituri din meditaţii au obligaţia de a depune la ANAF Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii, datorate în condiţiile legii, funcţie de situaţia fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declaraţiei)”, informează ANAF.
Înregistrarea fiscală și depunerea declarației unice, obligatorii
Cadrele didactice vor fi nevoite fie să funcționeze ca PFA, fie să-și facă SRL. Ei vor trebui să se înregistreze fiscal, prin depunerea Declarației Unice. Dacă veniturile pe un an depășesc 12 salarii minime brute, atunci profesorii vor trebui să plătească nu doar cei 10% impozit, ci și contribuții sociale (25% pensii și 10% sănătate).
ANAF mai transmite că-i va sprijini pe contribuabili să se înregistreze fiscal prin depunerea Declarației Unice. În acest caz, oamenii pot suna la ANAF – 031.403.91.60, sau pot găsi formularul direct pe site-ul inistuției.