Rușii nu mai au bani de caviar pentru masa de Sărbători. Prețul a ajuns la un nivel record

Publicat: 22 nov. 2021, 15:18, de Viorela Pitulice, în Internațional , ? cititori
Rușii nu mai au bani de caviar pentru masa de Sărbători. Prețul a ajuns la un nivel record

Preț record în prag de Sărbători pentru caviarul roşu din icre de somon, o alternativă la icrele de sturion, mult mai scumpe, în Rusia, unde această  delicatesă este nelipsită de pe mesele de sfârşit de an, în mod normal. În 2021, însă, lucrurile s-ar putea să se schimbe radical, din cauza „speculaţiilor” de Crăciun.

Deși cantitatea de somon pescuit s-a mărit, caviarul este mai scump, transmite AFP. Pe piaţa cu amănuntul, preţul unui kilogram de caviar roşu este de peste 5.000 de ruble (aproximativ 60 de euro la cursul de schimb actual), cel mai ridicat de la debutul publicării datelor statistice cu privire la acest produs, în 2000, potrivit datelor publicate de Oficiul de Statistică Rosstat, analizate de cotidianul RBK. De altfel, în ultimele două decenii, preţul caviarului roşu s-a majorat de şapte ori.

Dat fiind prețul istoric, este de așteptat ca faimoasele tartine cu unt şi ouă de somon, echivalentul foaie-gras-ului din Franţa, să devină o raritate pe mesele ruşilor, afectaţi de o inflaţie generalizată ce se resimte în special în cazul produselor alimentare.

„Speculaţie” de sărbători

Majorarea preţurilor contrazice prognozele, în condiţiile în care pescuitul de somon, care se face în mare parte în Peninsula Kamchatka din Extremul Orient, s-a mărit cu aproape 30% din luna ianuarie, față de perioada similară din 2020, după cum arată datele publicate de Agenţia Federală pentru Pescuit.

Deși cantitatea de somon pescuit s-a mărit, totuși prețul nu s-a redus. Potrivit unei anchete a RBK, este vorba de un efect sezonier, actorii de pe piaţă evocând o „speculaţie” înainte de sărbători, precum şi concentrare a pieţei în mâinile a „10-15 producători” din Extremul Orient rus.

În octombrie, inflaţia anuală în Rusia a urcat la 8,1%, cel mai ridicat nivel de după 2016, ceea ce a avut ca efect preţuri mai mari la produsele alimentare.