ECDC: Măsuri urgente contra Covid și doza booster pentru toți adulții

Publicat: 25 nov. 2021, 09:15, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
ECDC: Măsuri urgente contra Covid și doza booster pentru toți adulții

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul bolilor (ECDC) a cerut statelor membre să ia „de urgență” măsuri pentru a face față accelerării epidemiei de COVID-19 în Europa, iar dozele booster să fie accesibile tuturor persoanelor adulte,   

Directoarea ECDC, Andrea Ammon, a declarat că dozele de supra-rapel („booster”) ale vaccinurilor anti-COVID-19 ar trebui să fie administrate tuturor cetăţenilor adulţi, cu prioritate celor cu vârste de peste 40 de ani, marcând astfel o schimbare majoră faţă de recomandările formulate până acum de această agenţie de sănătate publică din Europa, informează agențiile de știri.

Și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut ca dozele de rapel pentru vaccinul anti-Covid să fie ”disponibile” pentru adulți, cu prioritate pentru persoanele peste 40 de ani și persoanelor vulnerabile, transmite AFP.

Dovezi disponibile spre consultare obţinute din Israel şi Marea Britanie arată o creştere semnificativă a protecţiei împotriva riscului de infectare şi a formelor severe de COVID-19 după administrarea unei doze booster în toate grupurile de vârstă, pe termen scurt„, a precizat ECDC în raportul său publicat miercuri.

ECDC a recomandat, miercuri, statelor din UE să ia măsuri urgente în faţa recrudescenţei pandemiei de coronavirus din Europa şi a riscurilor sanitare foarte mari care sunt prognozate pentru lunile decembrie şi ianuarie.

În Europa

Ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, va prezenta, joi, noile măsuri printre care ”accelerarea calendarului de vaccinare în contextul valului al cincilea al epidemiei, după consultări cu forțele politice, a anunțat purtătorul de cuvânt al guvernului francez.

Austria se află în lockdown național și a decis să administreze doze booster după patru luni de la schema inițială.

În Italia, dozele suplimentare vor fi administrate după cinci luni de la primele două.

În Uniunea Europeană, 67,7% din populaţia totală a primit două doze de vaccin. Dar diferenţele sunt uriaşe între ţări. Potrivit statisticilor oficiale de marţi, doar 24,2% dintre bulgari sunt vaccinaţi cu schema completă, comparativ cu  86,7% dintre portughezi.

Medici ruși reputați au invitat, miercuri, personalități celebre și politice care se opun vaccinării în spitalele care acordă asistență medicală pacienților Covid-19, cu scopul de a vedea cu ochii lor efectele acestei boli. În Rusia, doar 37,2% din populație este vaccinată.

Decese

La nivel global, de la sfârșitul anului 2019, pandemia a provocat 5.165.289 de decese, potrivit unui bilanț al AFP, pe baza surselor oficiale până miercuri, 11H00 GMT.

În Statele Unite, au fost înregistrate 773.857 de decese, în Brazilia – 613.066, în India – 466.584, în Mexic – 292.850 și în Rusia – 267.819.

Organizația Mondială a Sănătății estimează, ținând seama de mortalitatea de cauze directe și indirecte de Covid-19, că bilanțul global al pandemiei ar putea fi de două și chiar de trei ori mai mare, comparativ cu cel calculat pe baza cifrelor oficiale.