Tinerii ar putea să facă armata pe bază de voluntariat. Ce scrie în programul de guvernare
Premierul Nicolae Ciucă are în vedere reintroducerea serviciul militar în termen, care nu va mai fi, însă, obligatoriu, ci se va realiza pe bază de voluntariat, iar soldaţii vor fi retribuiţi. Măsura este prevăzută în noul program de guvernare care va fi votat joi.
Ministerul Apărării vrea în acest mod să-şi accelereze eforturile pentru consolidarea rezervei umane de personal cu accent pe rezerviştii voluntari, dar mai ales prin reintroducerea serviciului militar în termen, care a fost suspendat în 2007, scrie adevarul.ro.
Foarte important, acest serviciu nu va mai fi obligatoriu, ci se va realiza pe bază de voluntariat. În plus, România ar urma să grăbească achiziţiile de tehnică militară.
Astfel, în programul de guvernare se arată că în domeniul militar sunt prioritare dezvoltarea rezervei operaţionale a Armatei Române, cu accent pe serviciul militar în termen voluntar, precum şi realizarea „unui sistem naţional de pregătire şi instruire (…) care să conecteze sistemul de forţe active cu grupul de rezervişti şi să asigure mobilizarea şi regenerarea forţelor în parametri optimi de cantitate, calitate şi viteză”.
În document nu sunt prezentate detalii despre modul în care se va face, efectiv, acest serviciu militar voluntar în termen, dar surse militare susţin că se au în vedere mai multe tipare regăsite în alte ţări NATO şi, cel mai probabil, tinerii care vor fi încorporaţi vor fi şi retribuiţi pe timpul cât vor îmbrăca haina militară. Unul dintre modele ar fi cel din Danemarca, ţară care recrutează anual 10.000 de tineri pentru un serviciu militar de 12 luni. În fiecare an, numai în jur de 7.000 de tineri se prezintă voluntar la încorporare, restul de 3.000 de locuri fiind acoperit printr-un soi de tragere la sorţi.