Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, vorbește de “incapacitate managerială” la AFIR
Ministrul Agriculturii Adrian Chesnoiu, fost director general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), se declară total nemulțumit de activitatea AFIR, instituție din cauza căreia o sumă importată de bani este dezangată de la buget, după ce oficialii acesteia ‘’și-au pus un obiectiv mult prea înalt pentru acest an și pe care nu-l vor atinge’’. Mai mult, Adrian Chesnoiu pune la îndoială inclusiv capacitatea managerială a actualei echipe de conducere de la AFIR.
„Proiectul de rectificare bugetară arată o neperformanţă în atragerea banilor europeni din partea AFIR, pentru că suma este dezangajată de la AFIR. Eu le-am atras atenţia încă de anul trecut, la audierea pe bugetul de stat pe anul 2021, că şi-au pus un obiectiv mult prea înalt şi nu-l vor atinge, pentru că ştiam foarte bine AFIR, ştiam ce capacitate instituţională are şi ştiam ce incapacitate managerială are. De acolo s-a dezangajat suma”, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul de resort, Adrian Chesnoiu.
De pe urma acestei situații, cel mai mult vor avea de suferit crescătorii de animale, deoarece acum trebuie găsite resurse bugetare pentru plata subvențiilor. De altfel, la acest moment, cel mai important pentru Ministerul Agriculturii este să asigure la rectificarea bugetară necesarul pentru plata subvenţiilor la motorină şi în zootehnie, după cum recunoaște și noul ministru.
“Cel mai important lucru pentru Ministerul Agriculturii este să asigurăm la rectificarea bugetară de astăzi necesarul pentru plata subvenţiilor la motorină şi în zootehnie, pentru ameliorare, şi tot ce mai avem nevoie în acest sector. (…) În schimb, ceea ce am solicitat de la Ministerul Finanţelor este să ne suplimenteze întreaga valoare pe capitolul de subvenţii astfel încât să plătim motorina şi subvenţiile în zootehnie. Acesta este primul pas”, a spus Chesnoiu.
Potrivit proiectului de rectificare publicat de Ministerul Finanţelor, MADR are prevăzută o diminuare a creditelor bugetare de 2,314 miliarde lei, per sold, dar şi o alocare suplimentară a 74 de milioane de lei pentru acordarea subvenţiei ca ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.