Care sunt beneficiile portocalelor. Atenție! Nu trebuie consumate dacă suferiți de această boală
Portocalele sunt pline de vitamine. O singură portocală are în compoziţie nu mai puţin de 170 de substanţe fitochimice şi peste 60 de flavonoide, compuşi cu reale beneficii pentru sănătate.
Potrivit American Heart Association, consumul zilnic de citrice, cum sunt portocalele, grepfrutul, mandarinele, clementinele etc., poate reduce cu 20% riscul de accident vascular ischemic în cazul femeilor. Totodată, nivelul de potasiu în limite normale este asociat cu un risc mai mic cu 20% de a muri din diverse cauze. Statisticile arată că mai puţin de 2% din populaţia adultă respectă recomandarea de a consuma cel puţin 4700 mg de potasiu zilnic.
Un studiu publicat în revista ştiinţifică American Journal of Epidemiology concluzionează că un consum regulat de portocale şi suc de portocale în primii doi ani de viaţă poate scădea riscul de apariţie a leucemiei.
Portocalele ajută, de asemenea, la combaterea radicalilor liberi responsabili de instalarea cancerului. Conţinutul crescut de fibre din portocale este benefic şi în prevenirea cancerului colorectal. Fibrele, potasiul, vitamina C şi colina din compoziţia portocalelor sunt substanţe care contribuie la menţinerea stării generale de sănătate, dar în special a sănătăţii inimii.
Totodată, aportul considerabil de potasiu previne pierderea masei musculare, atacul cerebral, menţine sănătatea oaselor şi reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi. Conţinutul crescut de vitamina C din portocale protejează pielea de efectul nociv al razelor soarelui şi al poluării, previne apariţia ridurilor şi îmbunătăţeşte textura pielii.
O singură portocală îţi asigură 130% din necesarul zilnic de vitamina C, 2% din necesarul de vitamina A şi 6% din necesarul de calciu. Portocalele sunt bogate în tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6, folaţi, acid pantotenic, fosfor, magneziu, mangan, seleniu şi cupru. De asemenea, portocalele au în compoziţie antioxidanţi puternici şi benefici pentru vedere, precum colina, zeaxantina şi carotenoizii (care au şi efecte anticancerigene, în special împotriva cancerului de prostată)m potrivit CSID.ro.
Contraindicaţii. Cine nu ar trebui să consume prea multe portocale
Persoanele care urmează tratament cu betablocante, medicamente indicate în cazul bolilor de inimă, trebuie să consume cu moderaţie citrice, deoarece pot manifesta o creştere a nivelului de potasiu în sânge.
Aceeaşi atenţionare este valabilă şi în cazul suferinzilor de boli renale, deoarece rinichii nu pot înlătura corespunzător excesul de potasiu, ceea ce poate duce la complicaţii severe.
De asemenea, consumul de portocale este contraindicat persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian, deoarece poate înrăutăţi simptome precum arsurile la stomac şi regurgitaţia.