Mai mulți români blocați în Africa de Sud din cauza noii tulpini de Covid-19 vor fi aduși în țară
Campionii naționali la rugby și alți cetățeni români blocați în Africa de Sud din cauza noii tulpini de Covid-19 vor fi aduși în România. Un avion a plecat, în noaptea de duminică spre luni, spre Africa de Sud. Românii ar urma să ajungă în țară abia marți dimineață.
Ministerul de Externe a anunțat că sunt 39 de români care vor fi repatriați cu această cursă specială. Alături de aceștia, în aeronava TAROM vor primi locuri și alți cetățeni europeni. Avionul, care are trei echipaje, ar urma să ajungă înapoi, în țară, marți dimineață.
Uniunea Europeană a suspendat legăturile aeriene cu 8 țări din sudul Africii din cauza temerilor legate de noua variantă a coronavirusului.
„Va efectua escala la Mombasa în Kenya unde va rămâne 12 ore. Ulterior, un alt echipaj va prelua această aeronavă și va decola către Johannesburg, Africa de Sud.
Vorbim de o aeronavă cu 116 locuri. Doar 90 de locuri vor fi ocupate ca această aeronavă să zboare cât mai mult. Vorbim de 90 de pasageri, peste 50 de pasageri vor fi europeni. Cetățenii europeni vor fi redistribuiți în funcție de necesitățile scontate.
Misiunea noastră este aceea de a ajunge în Africa de Sud, de a prelua cetățenii români și pe ceilalți pasageri și de a-i aduce în siguranță acasă. Acest zbor sigur va avea loc cu aceste trei echipaje”, a spus Marius Popescu, purtător de cuvânt al TAROM.
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a anunțat duminică, la Digi24, că în Africa Sud sunt 39 de cetățeni români care trebuie repatriați, datele modificându-se față de cele transmise inițial. Ministerul de Externe le-a cerut și celorlalți cetățeni români care se află în Africa de Sud să contacteze autoritățile române, dacă vor să părăsească țara.
Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Pretoria: +27 0123464231; +27 124600061 și ale Consulatului General al României la Cape Town: +27 021 761 5932; + 27 021 761 22 84, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice +27 828 19 1765 sau cel al oficiului consular +27 79 27 22 466, potrivit unui comunicat de duminică al ministerului
MAE le recomandă cetățenilor români aflați în statele afectate de noua variantă de coronavirus să mențină legătura cu companiile aeriene, operatorii de turism, precum și cu misiunile diplomatice și consulare ale României din zonă, în vederea identificării unor alternative de revenire în România, dacă situația o impune.
Ministerul Afacerilor Externe le recomandă cetățenilor români să analizeze cu atenție oportunitatea oricărei deplasări către statele afectate de noua variantă de coronavirus și să se informeze temeinic anterior deplasării prin consultarea secțiunii Atenționări de călătorie COVID-19 de pe pagina de internet a MAE https://www.mae.ro/node/51759 pentru informații privind măsurile adoptate de alte state în contextul pandemiei de COVID-19.