Intelligent World 2030: Nu există loc mai bun decât acasă
Câte aparate și dispozitive ai acum în casa ta? Câte dintre acestea sunt inteligente și conectate? Dacă aveți cel puțin unul, atunci sunteți ca 70% din gospodăriile actuale din SUA.
Chiar dacă nu aveți încă, probabil că veți avea în curând, deoarece piața globală a caselor inteligente continuă să crească – se așteaptă ca aceasta să atingă 78 miliarde dolari în acest an și 182 miliarde dolari până în 2025, scrie Anna Vichnevetskaia pe blogul Huawei.
Până în 2030, totuși, nu vei avea doar câteva dispozitive inteligente, ci întreaga ta casă va fi un singur sistem inteligent. Se va adapta intuitiv nevoilor tale unice: din momentul în care te trezești într-un pat care și-a adaptat moliciunea la tiparele tale de somn, până la o cafea pregătită după gust și un frigider care ți-a calculat aportul caloric pentru ziua, până la întoarcerea acasă unde temperatura a fost deja reglată în funcție de confortul tău și televizorul a pornit pe canalul tău preferat.
Sună minunat, nu-i așa?
Dar casele inteligente nu sunt doar despre confort și comoditate. Ei vor avea, de asemenea, un rol social de jucat. Folosind o varietate de senzori și tehnologii de optimizare (cum ar fi algoritmii AI), casele inteligente vor fi mai bune în utilizarea și economisirea energiei. Deja astăzi, termostatele inteligente economisesc utilizatorilor cu 10–12% la încălzire și cu 15% la costurile de răcire.
Alte tehnologii, cum ar fi mașinile de spălat inteligente, frigiderele, becurile și prizele, sunt, de asemenea, pe drumul spre un consum mai inteligent de energie. Conectându-se cu furnizorii de energie pentru a optimiza costurile și utilizarea, aceste dispozitive inteligente educă utilizatorii despre viața durabilă, făcând casele mai ecologice.
Pe lângă faptul că sunt verzi, casele inteligente vor fi și mai sigure. Adăugând securitate inteligentă, casele ne vor ajuta să avem grijă de noi. De exemplu, casele inteligente vor putea detecta căderi sau alte incidente, care vor fi de neprețuit pentru protejarea persoanelor în vârstă. Părinții vor putea îngriji din orice cameră cu monitorizare de la distanță. Senzorii vor detecta scurgerile de gaz, prevenind incendiile.
Casa ta va fi sigură, verde, inteligentă și confortabilă.
Pe măsură ce lumea a rămas acasă, mai mulți oameni au investit în spațiile lor de locuit. Utilizarea noilor tehnologii a crescut la fel ca și spiritul de inovație. Nu putem fi siguri ce inovații urmează încă, dar unele schimbă deja modul în care trăim.
De exemplu, Ori aduce spații transformabile în casele noastre. Dormitoarele se transformă perfect în birouri dimineața și înapoi seara, permițând o utilizare mai inteligentă a suprafețelor pătrate limitate, deoarece, pentru mulți, munca se mută online.
Comunitatea
Știați că o gospodărie medie are 300.000 de lucruri? Acesta este mult spațiu de stocare pentru multe articole pe care le folosim rar. Dulapuri de sezon, un burghiu pe care îl folosești o dată pe an, aparatul de făcut pâine pe care l-ai folosit de două ori de când l-ai cumpărat acum trei ani și decorațiunile de sărbători pe care le scoți anual și care adună praful pentru restul timpului.
Ei bine, toate acestea sunt pe cale să se schimbe. Până în 2030, economia colaborativă va continua să crească. Nu aveți nevoie de acest burghiu prea des? De ce să nu ai câteva pentru comunitatea în care trăiești în schimb. Doar deschideți un catalog pe telefonul dvs., faceți clic pe ceea ce aveți nevoie și este în mâinile dvs. în doar câteva minute.
Acest tip de depozitare în afara amplasamentului va elimina o mulțime de dezordine din casele noastre, creând mai multe spații de locuit pentru viață în loc de lucruri. Cataloagele inteligente vă vor ajuta, de asemenea, să vă descurcați. Veți putea să vă depozitați garderoba în afara locației, să răsfoiți imagini cu hainele dvs., să utilizați realitatea augmentată pentru a le încerca practic și apoi să faceți clic pe un buton pentru a primi articolul selectat la ușă.
Și sperăm că împărtășirea articolelor zilnice ne va aduce și mai aproape de vecinii noștri, creând spații de locuit mai considerate și mai empatice. În timp ce tehnologia a avut adesea un efect izolator asupra interacțiunilor în persoană, viitorul ne va apropia. Casele noastre vor deveni parte a unei comunități mai mari și mai inteligente, conectate prin IoT și dispozitive inteligente.
În timp ce tehnologia a avut adesea un efect izolator asupra interacțiunilor în persoană, viitorul ne va apropia.
La fel ca casele noastre, comunitățile vor deveni mai sigure, mai ecologice și mai conectate. Fibra optică va fi soluția pentru conectivitate, făcând conexiunile mai rapide și mai fiabile. Acest lucru va permite tuturor dispozitivelor dvs. inteligente de acasă și ale comunității să lucreze împreună fără probleme, creând un ecosistem inteligent. Studiile arată că spațiile verzi din comunități îmbunătățesc interacțiunea socială și coeziunea comunității. De asemenea, au beneficii individuale pentru sănătatea fizică și mentală.
Aceleași tehnologii de optimizare care vor funcționa în casa ta, vor optimiza, de asemenea, modul în care întreaga comunitate utilizează energia, protejează locuitorii și asigură un mediu sănătos. De exemplu, senzorii de aer și apă vor informa luarea deciziilor cu privire la calitatea aerului și a apei. Aspersoarele inteligente vor optimiza utilizarea apei și a energiei, asigurând în același timp spații comune verzi și vibrante de care să se bucure întreaga comunitate.
Clădirea
Se estimează că va exista cu 75% mai mult spațiu în clădire în 2050 decât era în 2020. Deși o mare parte din acestea vor fi construcții noi, jumătate din clădirile de astăzi vor rămâne și atunci. Având în vedere că sectorul construcțiilor și construcțiilor este responsabil pentru 30% din consumul de energie la nivel mondial, acesta va fi un factor cheie pe măsură ce ne îndreptăm către neutralitatea carbonului.
Astăzi, mai puțin de 1% din clădirile din întreaga lume sunt zero carbon, ceea ce înseamnă că produc atâta energie cât consumă. World Green Building Council și-a stabilit un obiectiv global ambițios de a avea toate clădirile noi – fie comerciale sau rezidențiale – să funcționeze la zero carbon net până în 2030, iar 100% din toate clădirile să ajungă la aceasta până în 2050. Tehnologia va juca un rol cheie în realizarea acestui lucru. obiectiv alături de arhitectura sensibilă la climă care se adaptează la mediul său, materiale noi, răcire și încălzire naturală, precum și modernizarea clădirilor existente.
Deci, cum vă va ajuta tehnologia clădirea să fie mai ecologică până în 2030?
Procesul va fi similar cu alte tipuri de optimizare. Clădirile vor găzdui o multitudine de senzori care adună date din mediul lor. Aceste date vor fi introduse în sisteme inteligente care le vor procesa și analiza, optimizând funcțiile clădirii pentru a consuma cât mai puțină energie, menținând în același timp un mediu confortabil și sigur. Clădirile vor deveni în esență sisteme inteligente bazate pe date.
Clădirile noi vor folosi materiale care sunt optimizate pentru un anumit climat și vor folosi sisteme de ventilație naturală pentru încălzire și răcire. Cu toate acestea, acest lucru singur nu va fi suficient. Pe piețele emergente și economiile în curs de dezvoltare, până în 2030 se vor adăuga 650 de milioane de aparate de aer condiționat, iar acestea consumă multă energie. Optimizarea va ajuta la reducerea impactului adăugării acestor aparate, în timp ce ne face viața mai confortabilă chiar și în cele mai calde sau mai reci dintre climatele.
Producția și stocarea energiei vor fi, de asemenea, cheie. Multe case și clădiri își generează deja propria energie, de exemplu prin instalarea de panouri solare, iar altele vor urma exemplul. Sistemele digitale inteligente vor ajuta la convertirea și stocarea acestei energie, făcând-o utilizabilă. În unele cazuri, clădirile vor genera chiar excesul de energie, ajutând la furnizarea de energie electrică în zonele înconjurătoare.
Unele clădiri comerciale fac deja măsuri pentru economisirea energiei, creând în același timp medii optime în interior. Un exemplu este Muzeul Victoria din Melbourne. Adăpostește 17 milioane de artefacte prețioase, clădirea trebuie să mențină un nivel precis de umiditate, temperatură și iluminare. Proiectul a adăugat 1 megawatt de energie solară generată prin panouri solare, alături de îmbunătățiri ale sistemului de eficiență. Împreună, acestea economisesc 24% din energie electrică și 25% din consumul de apă, protejând în același timp cei 40.000 de ani de istorie pe care muzeul îi găzduiește.
Lumea din jurul nostru se schimbă. În primul rând, vom vedea că casele noastre se transformă în spații inteligente, intuitive. Apoi, comunitatea noastră va lua o nouă formă prin cele mai noi tehnologii. În continuare, vom locui cu toții în clădiri cu zero carbon, proiectate și modernizate pentru climatele și nevoile noastre unice. În cele din urmă, aceasta va însemna că casele, comunitățile și clădirile noastre se vor adapta nevoilor noastre, reducând în același timp amprenta umană asupra mediului. Ești pregătit pentru casa ta din 2030?