Omicron, o variantă prezentă de mai multe săptămâni!
Detectarea rapidă în mai multe țări într-un timp relativ scurt conduce spre ideea că varianta ar fi în circulație de mai multe săptămâni, dar nu a fost evidențiată deoarece atenția a fost focalizată pe Delta, explică biologul francez Claude-Alexandre Gustave, specialist epidemiolog și imunolog.
Este o ipoteză luată în calcul după ce Olanda a anunțat că varianta Omicron era deja prezentă acolo încă din 19 noiembrie.
Se știe că Institutul pentru sănătate și mediu din Olanda a anunțat, marți, că a dectat varianta Omicron în două eșantioane de test care fuseseră prelevate în Olanda în data de 19 și respectiv 23 noiembrie 2021. Adică, cu șase zile înainte ca Africa de Sud să raporteze la Organizația Mondială a Sănătății că a detectat o nouă variantă, la data de 24 noiembrie,
Specialistul consideră că, dacă este mai contagioasă, varianta Omicron ar trebui ca treptat să ia locul variantei Delta, care știm că la rândul ei a înlocuit sușa primară a SARS-CoV-2, datorită transmisibilității crescute.
La răscruce
”Suntem la o răscruce de drumuri. Fie Omicron este o variantă mai contagioasă și mai puțin virulentă, ceea ce ar genera mai puține spitalizări din cauza bolii. Și aceasta ar fi o veste bună. Fie este o variantă mult mai contagioasă și cel puțin la fel de virulentă sau chiar mai mult, ceea ce ar însemna că ar putea provoca un val de contaminări cu impact semnificativ asupra spitalelor”, rezumă Etienne Decroly, virusolog la Centrul național de cercetare științifică (CNRS) din Franța.
Totuși, scenariul unei variante mai puțin virulente pare puțin probabil din punctul de vedere al oamenilor de știință.
Nu există nici un motiv ca Omicron să fie mai puțin virulent. Nu numai că transmisibilitatea sa crescută poate indica o multiplicare mai rapidă în timpul infectării, dar are și mutații care pot să inactiveze o parte mai mult sau mai puțin importantă din anticorpii noștri, explică Claude-Alexandre Gustave.