Primarii sensului giratoriu
Până în 1989, existau în România trei categorii de oameni: oameni buni, oameni răi și șoferi. După 1990, au rămas tot trei categorii de oameni, dar cu o singură deosebire, adică oameni buni, oameni răi și primari.
Practic, primarii au luat locul șoferilor și au devenit vătafii României. În jurul lor se învârte totul și toți se învârt în jurul lor. Astfel, s-a ajuns ca unii primari să aibă patru-cinci și șase mandate. Au schimbat partidul ca și cum ai schimba o pereche de pantofii dar indiferent de cine s-a aflat la guvernare, ei au rămas primari. S-au transferat și se transferă de la un partid la altul precum fotbaliștii. Au căpătat atâta putere financiară și influență încât au devenit Dumnezeii comunității. Atât omul de rând, cât și ministrul, deputatul ori senatorul stă la mâna primarului. Practic, cel mai mare clan din România este clanul primarilor, fie că se numește asociația comunelor, a orașelor sau a municipiilor. Este clanul ales prin vot direct de care depinde viața de zi cu zi a tuturor românilor.
La alegerile de duminică circa 150 de primari au candidat din nou dar pe lista altui partid decât cel pe care care a fost ales în 2016 și majoritatea au câștigat. În 2016, ca urmare a celebrei Ordonanțe 55/2014 dată de Victor Ponta, peste 500 de primari au schimbat partidul pe lista căruia fusese aleși și aproape toți transferații au rămas primari. Nu există județ unde să nu fie primari care au schimbat partidul de la un mandat la altul, cel puțin o singură dată. De departe, Giurgiu este județul cu cei mai mulți primari, circa 25-30, care, din patru în patru ani, se transferă de la partid la altul. De asemenea, sunt o mulțime de exemple de primari de mari municipii care au rămas pe funcție, deși au schimbat partidul de la un mandat la altul. Este cazul recent al edilului de la Iași, Andrei Chirică, care a luat un al doilea mandat susținut de PNL, după ce primul îl obținuse de la PSD. Sau cazul lui Robert Negoiță, care a obținut două mandate de edil al Sectorului 3 din partea PSD, iar acum l-a câștigat pe al treilea pe susținere Pro România. În grupul select al „traseiștilor” din municipiile reședință de județ intră și edilul de la Baia Mare, Cătălin Cherecheș și cel de la Suceava, Ion Lungu, Dar de vreo 20 de ani, a apărut în țara noastră o nouă castă a aleșilor locali, aceea a primarului angajator. Este edilul care are o afacere în zona pe care o păstorește. Localnicii sunt angajați acestuia și viața de zi cu zi a acestora depinde de primar. Dacă nu-l votează, adio loc de muncă. Ca atare, primarul angajator are la fiecare votare un număr de voturi asigurate și controlate.
Practic, edilul care trece de la un partid la altul, din patru în patru ani, dar și primarul angajator sunt cei care au luat localitatea și primăria pe persoană fizică, indiferent de ce partid este la guvernare. Astfel, constatăm cu frustrare că în România nu avem primari de „stânga” sau de „dreapta”, ci doar primari de sens giratoriu! Adică, pentru ei important este ciolanul: dacă-l au, îl rod până la os, dacă nu-l au, fac foamea”. E foarte simplu și clar!