Țevi, mase plastice, aparate electronice: România – top trei în UE la creșterea prețurilor în producția industrială
România se află în top trei în Uniunea Europeană privind creșterea prețurilor la producția industrială. Țevile, masele plastice sau aparatele electronice, cu alte cuvinte produsele care ies din fabrici, au fost mai scumpe în luna octombrie.
Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut în România cu aproape 9 procente în luna octombrie. Țara noastră se află în top trei al scumpirilor alături de Belgia și Italia. În comparație cu anul trecut, produse precum țevile de cupru, masele plastice sau aparatale eletronice fabricate în România s-au scumpit cu aproape 33 de procente. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au înregistrat, în luna octombrie 2021 comparativ cu luna septembrie 2021, o creştere de 5% în Uniunea Europeană (UE) şi un avans de 5,4% în zona euro, aproape dublu faţă de avansul de 2,7%, respectiv 2,8%, înregistrat în luna septembrie comparativ cu luna august, arată datele publicate joi de Eurostat.
Cea mai mare creștere a pețurilor în producția industrială s-a înregistrat în Irlanda, aproximativ 90 de procente. Prețurile au fost influențate în primul rând de scumpirea energiei.
Preţurile producţiei industriale au crescut în majoritatea statele membre UE de la o lună la alta
Conform acestor date, preţurile producţiei industriale au crescut în majoritatea statele membre UE de la o lună la alta, dar cele mai importante majorări au fost înregistrate în Belgia (11,2%), Italia (8,4%) şi România (creştere de 8,6% după un avans de 4,1% în septembrie). Singurele state membre unde preţurile producţiei industriale au scăzut de la o lună la alta au fost Estonia (minus 2,1%), Luxemburg (minus 0,3%) şi Suedia (minus 0,2%), conform agerpres.ro. Eurostat precizează că în luna octombrie preţurile producţiei industriale în UE au fost influenţate în primul rând de un avans de 14,9% al preţurilor la energie.
În ritm anual, octombrie 2021 comparativ cu luna octombrie 2020, preţurile producţiei industriale au înregistrat o creştere de 21,9% în zona euro şi una de 21,7% în Uniunea Europeană. Preţurile produselor care ies pe porţile fabricilor au crescut în toate statele membre UE, cele mai mari creşteri fiind înregistrate în Irlanda (89,9%), Danemarca (39,8%), Belgia (34,5%) şi România (32,4%). Modificarea preţurilor la porţile fabricilor este transmisă de obicei pe seama consumatorilor finali şi de aceea poate fi un indicator al evoluţiei inflaţiei pe care Banca Centrală Europeană o vizează prin politica sa monetară.
Anterior, Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii propriile sale estimări care arată că, în România, preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 26,8% în luna octombrie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în condiţiile în care preţurile producţiei în industria energetică au crescut cu 74,71% în acest interval. Faţă de luna septembrie 2021, preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au crescut cu 6,3%.