Omicron e aici. Ce facem în continuare? Răspunde prof. dr. Adrian Streinu-Cercel
Pentru a face față unui nou val epidemic, în care tulpina Omicron ar putea fi predominantă, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel ne recomandă în continuare vaccinarea, folosirea măștii în exterior și interior, igiena mâinilor, dar și efectuarea propriei anchete epidemiologice.
”Primul lucru este este ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. CDC a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului”, a precizat prof. Streinu-Cercel la Antena3.
În opinia specialistului, masca trebuie folosită corect atât în interior, indiferent de numărul persoanelor existente, de exemplu, la birou, dar și în exterior.
„Atât timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie – să acopere şi nasul şi gura – evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital. Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că, dacă sunt 5 oameni în cameră, stăm fără mască, dacă sunt 6 stăm cu mască”, insistă prof.dr. Adrian Streinu-Cercel.
„Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim. Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea nostră pe Terra. Deci știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ”, a mai explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel
Propria anchetă epidemiologică
Prof. Adrian Streinu-Cercel recomandă să ne facem propria anchetă epidemiologică: autotestare și autoizolare. Să fim atenți pe unde ne ducem, cu cine ne întâlnim și să ne evaluăm propriul risc de contaminare.
În legătură cu noua tulpină Omicron, prof. Streinu-Cercel subliniază că aceasta ”are foarte multe mutații, din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere al ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de CDC din Africa de Sud: din 249 de tulpini care au fost secvențiate, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această nouă variantă tinde să fie dominantă”.