The Wall Street Journal: „Ce se răspândește mai rapid decât Covid-19? Vaccinurile”
Efectele pandemiei se numără printre temele abordate cel mai frecvent de presa internațională în acest weekend. „Ce se răspândește mai rapid decât Covid-19? Vaccinurile”, titrează cotidianul american The Wall Street Journal, subliniind unul dintre puținele aspecte pozitive ale crizei sanitare.
„Aproximativ 57% din populația planetei e vaccinată acum cu cel puțin o doză, iar 45% a fost complet vaccinată, în mai puțin de un an. Ceea ce înseamnă că vaccinurile s-au răspândit cam de două ori mai rapid decât virusul, el însuși având o răspândire excepțional de rapidă”, notează The Wall Street Journal. Revista franceză Courrier International scrie că „va fi nevoie de un nou vaccin pentru varianta Omicron, potrivit cofondatorului BioNTech, Ugur Sahin. Dacă la varianta Delta „efectul protector al vaccinurilor s-a diminuat cu siguranță, dar a rămas suficient”.
Imunolog: „E posibil ca Omicron să devină un vaccin natural și să salveze omenirea de pandemie”!
Omicron aduce noi provocări: e posibil ca din cauza mutațiilor numeroase „apărarea imunitară a organismului să nu mai recunoască suficient proteina” Spike. Săptămânalul german Der Spiegel publică un interviu cu un virusolog german care lămurește că mai avem de așteptat „săptămâni” pentru a afla „cât de bine ne pot proteja anticorpii, și prin urmare vaccinurile, de Omicron”. Ce știm sigur e că „SARS-CoV-2 continuă să se adapteze la oameni. Cu Alfa și Delta virusul s-a modificat pentru a fi mai contagios. Acum e posibil să se fi ajustat pentru a nu mai reacționa atât de puternic la anticorpi”.
O serie de reputați cercetători ruși avansează ipoteze mai optimiste, relatează publicația rusă Lenta. „E posibil ca răspândirea Omicron să ducă la sfârșitul pandemiei. E posibil ca Omicron să elimine Delta, drept pentru care pandemia va deveni mai puțin periculoasă” și „capacitatea virusului de a duce la boală va scădea”, apreciază un virusolog. Un epidemiolog crede că „virusul a început să alunece în zona infecțiilor respiratorii sezoniere normale”, iar un imunolog admite că „e posibil ca Omicron să devină un vaccin natural și să salveze omenirea de pandemie”.