România riscă să piardă 30% din producția agricolă din 2022. Ministerul Agriculturii caută soluții de susținere a fermierilor
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) încearcă să găsească soluții viabile care pot să fie implementate imediat pentru a preveni scăderea producției agricole și a limita efectele în evoluția prețurilor produselor agricole primare din recolta anului viitor, în condițiile unei eventuale întreruperi a producției de îngrășăminte de către principalul producător de fertilizanți pentru agricultură din România, se arată într-un counicat al MADR.
Abandonarea fertilizării de bază cu azot sau reducerea cantităților de îngrășământ utilizate pentru culturile agricole crește riscul reducerii producției de anului viitor cu până la 30%. Azomureș este producătorul de îngrășăminte pe bază de azot care asigură 50% din fertilizanții necesari agriculturii românești, precizează reprezentanții MADR.
”Evaluăm impactul economic și social generat de sistarea temporară a producției de fertilizanți. Suntem preocupați de menținerea producției agricole la un nivel care să asigure necesarul de consum la prețuri care să nu afecteze populația. Voi propune spre analiză Guvernului măsuri concrete pentru susținerea fermierilor și menținerea stabilității producției de produse agricole primare și produse agroalimentare procesate”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
Cel mai important producător de îngrăşăminte utilizate de agricultura şi industria românească, Azomureş din Târgu Mureş, a anunţat, luni, că opreşte temporar producţia, din cauza preţului ridicat la gaze naturale şi energie electrică. Reprezentanții companiei au solicitat sprijinul autorităților pentru a atenua problema gazelor şi a preţurilor ridicate la energie în timp util, “astfel încât securitatea alimentară a României să nu fie compromisă în 2022”.
Anual, în România se cultivă circa 9,2 milioane ha teren arabil, din care o pondere importantă o au culturile de bază care contribuie la siguranța alimentară a populației. Pentru realizarea unor producții constante este importantă îndeplinirea tuturor verigilor tehnologice, utilizarea îngrășămintelor având rolul de a asigura stabilitatea producției și un garant al viitoarelor recolte.
.