Covid. Anticorpii din vaccinul Pfizer pot fi de aproape 40 de ori mai puțin eficienți în lupta cu Omicron!
Anticorpii din vaccinul Pfizer pot fi de până la 40 de ori mai puțin eficienți împotriva Omicron comparativ cu tulpina originală COVID, au arătat primele teste de laborator asupra noii variante efectuate în Africa de Sud.
Deși capacitatea Omicron de a scăpa de anticorpii vaccinali este semnificativă, totuși nu este completă și aceasta este o veste bună, spune profesorul Alex Sigal, virusolog la Institutul de Cercetare în Sănătate din Africa de Sud, care a condus această cercetare, transmite Sky News.
Aceasta semnifică faptul că vaccinurile ARN mesager, administrat în trei doze, încă mai oferă protecție eficace pentru a preveni decesele și efectele cele mai grave ale Covid-19.
Prima cercetare
Cercetarea a fost efectuată echipele lui Alex Sigal la Africa Health Research Institute Durban (n.r. Africa de Sud). Este prima cercetare care are ca obiect comportamentul variantei Omicron în cazul persoanelor vaccinate. Atenție! Este vorba de o cercetare cu privire la anticorpii neutralizanți, care reprezintă doar o parte a răspunsului imunitar, pe un eșantion format din numai 12 pacienți. Rezultatele preliminare nu au fost încă evaluate de comunitatea științifică, dar rezultatele au fost publicate, deoarece ele relevă interesul general, transmit AFP și Sky news.
La șase pacienți care au primit două doze Pfizer, dar care nu au fost niciodată infectați, capacitatea anticorpilor de a neutraliza Omicron a scăzut de 20 până la 40 de ori, în comparație cu varianta originală a Covid.
Dar, din fericire, cinci pacienți infectați în prealabil aveau o protecție relativ ridicată față de Omicron.
Acesta este motivul pentru care cercetătorii estimează că persoanele care au primit a treia doză de vaccin ar trebui să beneficieze de o protecție bună. De altfel, a treia doză de vaccin este asociată cu o rată a anticorpilor neutralizanți cu un factor de cel puțin 35.
Optimism
„Este mai bine decât mă așteptam”, scrie Alex Sigal pe Twitter. „Faptul că Omicron are nevoie de receptori ACE2 pentru a se atașa de celulă și că el scapă doar parțial vaccinului înseamnă că este o problemă care poate fi abordată cu instrumentele pe care le avem”.
Responsabilul cu ”urgențele” în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Michael Ryan, declara recent, citat de AFP, că nu este nici un motiv de îndoială asupra faptului că actualele vaccinuri îi protejează pe bolanvii contaminați cu Omicron de pericolul formelor severe ale Covid-19”.
Potrivit dr. Ryan, până acum nu sunt informații că Omicron ar provoca forme mai severe de Covid-19.