Christine Verchere, CEO OMV Petrom: Fără modificări la Legea offshore nu vom avea extracție în Neptun Deep
OMV Petrom va investi până la 2 miliarde de euro în proiectul offshore Neptun Deep, care îi va aduce rezerve recuperabile de 50 miliarde metri cubi de gaze naturale, a declarat Christina Verhcere, CEO. Compania deține 50% din blocul Neptun Deep din Marea Neagră.
„Proiectul Neptun Deep este inima strategiei noastre pe partea de gaze, este un proiect crucial pentru OMV Petrom şi pentru România. Au fost făcuţi paşi înainte în negocierile dintre Romgaz şi ExxonMobil şi, aşa cum am anunţat, după ce tranzacţia Romgaz-ExxonMobil va fi finalizată, OMV Petrom va fi operatorul blocului”, a spus Verchere.
Șefa Petrom a arătat că aprobarea amendamentelor la Legea offshore până la finalul anului este vitală pentru ca gazele din blocul Neptun Deep să fie extrase.
„Schimbările neprevăzute în Guvern au dus la întârzieri în procesul legislativ. Gazul din Marea Neagră este strategic pentru România şi am văzut angajamentul autorităţilor române că această lege va fi modificată până la finalul anului. Orice întârziere în amendarea legii pune presiune asupra proiectului, ameninţă securitatea energetică a României şi duce la creşterea importurilor de gaze”, a mai spus Verchere.
De asemenea, schimbarea legislativă este crucială pentru proiect, având în vedere că este nevoie de cinci ani până la primul flux de gaze.
„Dacă legea nu va fi modificată până la sfârşitul anului, acest lucru va întârzia decizia finală de investiţii pentru anul 2023. Un lucru nu se va schimba: gazul din Marea Neagră rămâne o oportunitate unică pentru România. Ne aşteptăm să investim până la 2 miliarde de euro în Neptun Deep şi să adăugăm rezerve recuperabile de 50 de miliarde de metri cubi net la OMV Petrom. Acest proiect va contribui la rata de recuperare a rezervelor, care va fi de 100%, când gazele vor fi extrase”, a completat ea.
Declin natural în producția de petrol
Totodată, compania se aşteaptă la o producţie de 70.000 de barili echivalent petrol pe zi net pentru OMV Petrom, pentru o perioadă de circa 10 ani, după care va începe declinul natural al acestor zăcăminte. Primele gaze vor fi extrase în 2026 sau 2027, în funcţie de rapiditatea cu care autorităţile române vor modifica Legea offshore.
„Fără Neptun Deep, estimăm că România va importa 50% din consumul de gaze în 2030”, a mai spus Verchere. Ea a afirmat că ultima dată când a discutat cu autorităţile române a fost la momentul prezentării rezultatelor financiare.
„Am spus că pentru a lua decizia de investiţii în 2022 trebuie să vedem modificările Legii offshore anul acesta. Suntem deja pe 8 decembrie. Dacă nu vedem schimbări la Legea offshore anul acesta, atunci, aşa cum am spus, decizia va trebui să fie mutată în 2023 şi vom muta şi termenul pentru extragerea primelor gaze. Vedem că, în absenţa Neptun Deep, importurile vor creşte la 50% în 2030, deci fără Neptun Deep România nu poate avea independenţă energetică. Şi fără modificări la Legea offshore nu putem să avem Neptun Deep”, a mai spus reprezenta companiei energetice.
Se dorește reducerea fiscalității în energie
Reprezentanții OMV Petrom au mai arătat în conferința de presă de azi că este necesară o reducere a fiscalității în sectorul energetic, ceea ce ar duce la preţuri mai mici şi la atragerea investitorilor, declarație provocată de întrebările jurnaliștilor.
„Cred că aspectul predictibilităţii este extrem de important şi în acest sens este important să existe o etapă de consultări, pentru că trebuie un echilibru între fiscalitate şi atragerea de investitori. Pentru Legea offshore, considerăm că fiscalitatea este mult prea ridicată şi necompetitivă”, a răspuns Christina Verchere, CEO al OMV Petrom.
La rândul său, Alina Popa, directorul financiar al companiei, a arătat că este foarte importantă stabilitatea și predictibilitatea. „Trebuie să fim şi competitivi atunci când vorbim de fiscalitate, prin comparaţie cu alte ţări europene şi nu numai. Iar dacă ne uităm la taxarea specifică sectorului de petrol şi gaze, nu suntem competitivi, deci este nevoie de schimbări în acest sens”, a spus ea.
Franck Neel, membru al Directoratului OMV Petrom, a amintit că deja unele ţări din UE au decis reducerea TVA la energie pentru această iarnă. „Este o măsură recomandată pentru a scădea presiunea pe preț”, a subliniat el.
Fără probleme cu gazele la iarnă
Una dintre problemele stringente din această perioadă este furnizarea cu gaze naturale în lunile următoare, pe măsură ce consumul de gaze va crește ca urmare a temperaturilor scăzute. Dar, așa cum a declarat și ministrul Energiei, Virgil Popescu, reprezentanții OMV Petrom spun că nu vor fi probleme în asigurarea consumului.
„În acest moment, vedem că nivelul de stocare este mai mic decât anul trecut, dar în comparaţie cu alţi ani este la un nivel destul de bun, deci suntem destul de încrezători că piaţa din România va avea suficiente gaze pentru nivelurile de vârf ale cererii pe perioada iernii„, a spus Franck Neel.
El a arătat că totuşi va fi nevoie şi de importuri.
„Depindem, sigur, şi de import, nu doar de stocare. Trebuie să ne asigurăm că vom putea importa suficient şi sperăm că vom avea acces la o cantitate suficientă de gaze. Ne aşteptăm la un nou flux de gaze din Marea Neagră şi din Nord Stream din primul trimestru, ceea ce va ajuta la rezolvarea situaţiei privind aprovizionarea”, a completat Neel.
Marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat şi el asigurări că în această iarnă nu vor fi probleme cu alimentarea cu gaze.
„Iarna aceasta va fi ca iarna trecută, ca şi acum două ierni, pentru că avem aceleaşi capacităţi, chiar o capacitate şi mai mare de extracţie, dar nu se mai rezervă din timp capacităţi de import, ceea ce este o modalitate de a sensibiliza piaţa. Aşa-zişii specialişti care spun asta… Oare are cineva interes să ţină preţul sus? Dacă spui că există o criză, care nu există, când spui că nu vor exista gaze doar pui presiune pe preţ„, a arătat Popescu.