FOTO – Țară săracă, aleși înstăriți – Parlamentarii români, ”cei mai privilegiați dintre europeni” (EXCLUSIV)

Publicat: 14 dec. 2021, 10:30, de Narcis Popescu, în POLITICĂ , ? cititori
FOTO - Țară săracă, aleși înstăriți – Parlamentarii români, ”cei mai privilegiați dintre europeni” (EXCLUSIV)

Cu toate că în statisticile UE, țara noastră se află constant la coada clasamentului în ierarhia nivelului de trai al populației, România își tratează parlamentarii la același nivel cu țările cele mai înstărite. Un parlamentar în România dispune de circa 10.000 de euro, sub formă de indemnizație și sume forfetare.

Un parlamentar primește în mână la sfârșitul lunii 10.500 de lei (circa 2000 euro n.r.). Cei care sunt în Biroul Permanent sau conduc comisii parlamentare permanente mai primesc în plus 1.000 de lei în plus față de suma de bază. La salariul net de bază de 10.500 de lei se adaugă suma forfetară sau diurna pentru ședere în București pe zi de 260 de lei pentru zilele de lucru în Parlament. Apoi se mai adaugă o sumă forfetară pentru cazarea în București dacă nu ai o proprietate a ta, aici. Dacă nu ești proprietarul unei locuințe, casă, apartament primești 4.400 de lei pentru chirie. La acestea se adaugă o sumă forfetară pentru deplasarea lunară în circumscripția electorală de 1.400 de lei. Pentru fiecare drum din București în circumscripție se acoperă transportul în trei formate diferite: ori cu autoturismul și se acoperă numărul de kilometri, fie printr-un un carnețel de tren pentru CFR care-ți permite călătoria în circumscripție și în țară, fie un transport dus-întors o dată pe săptămână cu avionul la cel mai apropiat aeroport de circumscripția în care ai fost ales. Mai există suma dată la dispoziție pentru cabinetul parlamentar de 25.000 de lei, din care se plătesc absolut toate cheltuielile cabinetului: personal, chirii, contracte de colaborare, consumabile, tot ce înseamnă facturi. Toți acești bani se folosesc în chestiunea strictă de organizare, amenajare și funcționare a cabinetului parlamentar ca instituție, nu ca spațiu fizic, că poți să ai și două și a angajaților care lucrează acolo”, spune deputatul USR. Așadar, circa 46.200 de lei pe lună, fără a pune la socoteală diurna pentru zilele de lucru în comisii și decontarea transportului cu trenul /autoturismul/avionul în raport de distanță și de pachetul de transport ales. Totalul: în jur de 10.000 de euro. Sau mai mult pentru că indemnizația lunară depinde de cât de înaltă este funcția deținută. Astfel un președinte de Cameră are o indemnizație brută de 23.920 lei, iar vicepreședinții câte 22. 256 lei, potrivit site-ului Camerei Deputaților. Secretarii și chestorii au o indemnizație brută de 21.840 de lei, liderii de grup 20.800, șefii de comisi permanente 20.176, vicepreședinții de comisii 19.552 iar secretarii de comisii 19136. Toate, sunt indemnizații brute, dar lor li se adaugă sumele forfetare amintite și deconturile pentru transport.

”Cum stau alții”

Salariul parlamentar de bază pentru un deputat francez a fost aliniat la salariile Consiliului de Stat, instituția publică responsabilă cu consilierea guvernului francez, cea mai înaltă instanță administrativă încă din 1938. Această indemnizație s-a ridicat la 7.239,91 de euro lunar brut de la 1 ianuarie 2019, un fel de salariu al deputatului, supus contribuțiilor de securitate socială și este impozabil conform regulilor aplicabile oricăror alte salarii. După deducerea contribuțiilor sociale, suma netă lunară este de 5.715,43 de euro. Așadar, indemnizația parlamentară de bază este de 5.623,23 de euro, indemnizația de ședere 168,70 de euro, cea oficială 1.447,98 de euro, adică 7.239,91 de euro, arată site-ul deputaților francezi. De asemenea, parlamentarii au un birou și la sediul parlamentului, beneficii la transport și comunicații, asigurări sociale, un fond de pensii și asigurări de șomaj. Conform articolului 26 din Constituție, deputații, la fel ca senatorii, sunt protejați de imunitatea parlamentară. În cazul unei acumulări de mandate și funcții, un deputat sau senator nu poate primi un salariu mai mare de 9.779,11 de euro. Funcția de deputat francez este incompatibilă cu cea de magistrat și cu unele funcții în administrație. Din 2017, deputații nu pot deține o funcție executivă în niciun guvern local (municipalitate, departament, regiune), dar pot deține un mandat de consilier cu jumătate de normă. Din 1958, mandatul de deputat este incompatibil cu o funcție ministerială. În cazul numirii sale în guvern, deputatul are la dispoziție o lună pentru a opta între mandatul de deputat și funcția ministerială. La o lună de la plecarea sa din guvern, acesta își poate relua locul în parlament.

14.600 de euro pe lună pentru aleșii din Italia

În prezent, deputații italieni au dreptul la o indemnizație brută de 11.703 euro. Net, e vorba de 5.346,54 euro pe lună plus o indemnizație de 3.503,11 pentru prezența în Parlament, la care se adaugă o rambursare pentru cheltuieli de 3.690 euro. La acestea se adaugă 1.200 de euro pe an pentru cheltuielile cu telefonia mobilă și de la 3.323,70 la 3.995,10 de euro la fiecare trei luni pentru transport. Senatorii italieni primesc o indemnizație brută lunară de 11.555 de euro. Net, este vorba de 5.304,89 de euro și de o indemnizație de 3.500 de euro, plus o rambursare pentru cheltuieli de 4.180 euro și 1.650 euro pe lună ca rambursări forfetare pentru telefoane și transport. Făcând un calcul rapid și fără a lua în considerare și indemnizațiile pentru funcție, senatorii italieni câștigă 14.634,89 euro iar deputații 13.971,35 euro lunar. Italia este unul din statele Uniunii Europene confruntate cu grave probleme economice și o datorie publică uriașă. 64% dintre alegătorii italieni au votat în septembrie trecut într-un referendum, reducerea numărului de parlamentari de la 945 la 600. Măsura a fost propusă în campania electorală de cei de la Mișcarea 5 Stele (M5S), partid anti-sistem, acum aflat la guvernare într-o alianță cu Partidul Democrat, Forza Italia, Liga Nordului și formațiunile Liberi și Egali (LEU) și Italia Viva.

Un membru al Camerei Comunelor, până în 8.000 de euro

Dincolo de Canalul Mânecii, salariul anual de bază al unui parlamentar britanic este de 81.932 de lire, începând din aprilie 2020. Aceasta înseamnă că un parlamentar britanic câștigă lunar 6.827 de lire, adică 7.920 de euro pe lună. El poate beneficia în plus de sume care să acopere costurile legate de întreținerea unui birou și angajarea personalului, arată IPSA, Autoritatea Independentă pentru Standarde Parlamentare, un organism independent care reglementează și administrează și decide plata și pensiile celor 650 de deputați aleși și a personalului parlamentului britanic.

Cea mai bogată țară UE – 10.000 euro impozabili + biroul de deputat

De la 1 iulie 2019, remunerația lunară primită de membrii Bundestag a fost stabilită la 10.083,47 euro. Membrii Bundestag nu primesc plăți anuale suplimentare, cum ar fi bonusuri de vacanță sau de Crăciun. Remunerația lor constituie venit impozabil. Articolul 48 (3) din legea fundamentală prevede că membrii Bundestagului au dreptul la o remunerație adecvată „pentru a le asigura independența”. Cuantumul remunerației, se spune în Constituția germană, trebuie să reflecte importanța funcției speciale deținute de un membru al Bundestag, precum și responsabilitatea ce derivă din deținerea acestei funcții. De asemenea, mai trebuie să țină seama de statutul atribuit unui mandat parlamentar în cadrul sistemului constituțional. Nivelul veniturilor deputaților se bazează pe remunerațiile plătibile titularilor de funcții supuse unor responsabilități și sarcini similare. Cel de-al 30-lea Act de Modificare a Legii privind statutul juridic al membrilor Bundestagului german, care a intrat în vigoare în iulie 2014, dă ca punct de referință veniturile judecătorilor de la cele mai înalte instanțe federale. Remunerația de 10.083,47 de euro se bazează pe indicele salariului nominal calculat de Oficiul Federal de Statistică, transmis de Președintele Oficiului Federal de Statistică Președintelui Bundestagului German până pe 31 martie în fiecare an. Suma, ajustată anual pe 1 iulie, este făcută publică de Bundestag pe site-ul său.

Suedia, țara în care parlamentarii au doar responsabilități

În Suedia, țara care în care un vicepremier și-a pierdut postul și a fost obligat să demisioneze din Partidul Social Democrat pentru că a cumpărat un baton de ciocolată cu cardul guvernamental, parlamentarii nu au mașini de serviciu și stau în garsoniere de stat. Parlamentarii suedezi care nu sunt din capitală locuiesc în mici locuințe, unde își spală și își călcă singuri hainele. Pentru că nu au birouri personale, mulți lucrează de acasă sau folosesc sediile de partid sau bibliotecile publice pentru a se întâlni cu alegătorii. Până în 1980, parlamentarii dormeau pe canapelele din birourile lor, situate în clădirea Parlamentului. Fără consilieri personali și secretare, ei locuiesc în garsoniere de cel mult 40 de metri pătrați, iar singura cameră este folosită și ca living și ca dormitor. Pentru că nu primesc mașini de serviciu, parlamentarii suedezi nu au nici șoferi. Ei călătoresc în autobuze și trenuri, alături de cetățenii pe care-i reprezintă. Politicienii care îndrăznesc să cheltuiască bani publici pentru a circula cu taxiul, în loc să meargă cu trenul, ajung pe primele pagini ale publicațiilor centrale și își pun în pericol întreaga carieră. Chiar și președintele Parlamentului primește un card pentru a utiliza mijloacele de transport în comun. În Suedia, singurul oficial de rang înalt care are dreptul să folosească permanent o mașină a forțelor de securitate este premierul.