Explozie a prețurilor la apartamentele de vânzare, în 2022. Cluj-Napoca, orașul cel mai scump
2021 a fost un an dificil pentru constructori, din cauza pandemiei, a lipsei forței de muncă, dar și a scumpirilor la materialele de construcții, ceea ce a determinat și majorarea prețurilor la apartamentele de vânzare. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Brașov – 15%, față de anul trecut, și București – 13,2%, în timp ce prețurile cele mai mari au fost în Cluj – Napoca (1.960 de euro/mp).
Cât despre 2022, va fi un an dominat de maxime istorice ale prețurilor apartamentelor de vânzare, potrivit prognozelor specialiștilor din imobiliare, în contextul în care nevoia de spațiu, dar și costurile ridicate i-au făcut cumpărători să migreze tot mai mult spre periferii și în rural, orientându-se către case cu grădină, terasă sau curte, potrivit Mediafax.
Cel mai mare preț, în luna decembrie, era la Cluj-Napoca, cu o valoare de 1.960 de euro/mp, ceea ce înseamnă un avans de circa 9% față de aceeași perioadă a anului trecut. În Capitală, prețurile se ridicau la 1.630 de euro/mp, cu 13,2% în plus, raportat la decembrie 2020, iar la Brașov, prețul mediu a atins 1.380 euro/mp, față de perioada similară din 2020, avansul fiind de aproape 15%.
În Timișoara, în schimb, prețurile au evoluat ceva mai lent. Prețul mediu se ridică la 1.320 euro/metru pătrat, cu o diferență de sub 5%, comparativ cu 2020.
”Pe sfârșit de an, vorbim de o ușoară stagnare în dinamica tranzacțională, ca urmare a perioadei apropiate de Sărbători, însă, începând cu luna ianuarie 2022, trendul va fi din nou unul crescător și, potrivit analizelor noastre, prețurile pe metru pătrat vor atinge maxime istorice. Cauzele creșterii prețurilor sunt inflația și banii din piață ușor de accesat. În plus, criza materiei prime a generat scumpirea materialelor de construcție, ceea ce a dus, în cele din urmă, la creșterea costurilor dezvoltatorilor imobiliari”, a declarat Cătălin Priscorniță, CEO al companiei imobiliare Blitz.
Probleme cu autorizațiile de construcție
Nu în ultimul rând, este de așteptat ca dinamica cererii și a ofertei imobiliare din viitor în marile orașe din România să fie influențată și de faptul că se acordă foarte greu autorizațiile de construcție.
”Sunt mii de dosare depuse la primării, dar neautorizate, pe fondul birocrației autorităților și al procesului îngreunat de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale. Consecința este creșterea prețului per metru pătrat la vânzare” a mai afirmat Cătălin Priscorniță.
Marea provocare a anului 2021 a fost, însă, lipsa forței de muncă. Potrivit estimărilor, în acest moment, deficitul în domeniu este de peste 500.000 de muncitori.