Criză în spitalele Covid din București din cauza lipsei de paturi. Ce soluții propune premierul

Publicat: 01 oct. 2020, 13:23, de Raluca I. Heroiu, în ESENȚIAL , ? cititori
Criză în spitalele Covid din București din cauza lipsei de paturi. Ce soluții propune premierul
Spital Floreasca

Situația este alarmantă în Capitală pentru că spitalele destinate pacienților cu Covid-19 sunt pline. În acest sens, premierul Ludovic Orban a avut o discuție cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Șeful Guvernului a vorbit cu ministrul Sănătății despre creşterea numărului de locuri de terapie intensivă la Institutul „Matei Balş. De asemenea, cei doi oficiali au mai vorbit despre punerea în funcţiune a secţiei ATI de la Spitalul Witting, precum şi transformarea, din nou, a Spitalului Colentina în spital COVID.

„Am discutat cu domnul ministru Tătaru să creştem capacitatea, avem o posibilitate de creştere la „Matei Balş”, avem posibilitatea de a transforma, din nou, în spital COVID, un spital cum este spitalul care a funcţionat ca spital COVID şi nu am înţeles de ce a fost scos din dispozitiv, cum e Spitalul Colentina. Nu înţeleg de ce nu e pusă în funcţiune secţia de ATI de la Spitalul Witting „, întrebat ce măsuri are în vedere Guvernul pentru a creşte capacitatea locurilor la ATI în Bucureşti, dar şi în alte judeţe din ţară.

Premierul a mai spus că pot fi făcute detașări în secțiile ATI în care nu există suficient personal medical.

„Se pot detaşa, problemă care poate fi rezolvată de Ministerul Sănătăţii, împreună cu secretarul de stat, comandantul acţiunii, Raed Arafat. Trebuie identificaţi medici şi asistente medicale, dar trebuie puse în funcţiune toate aparatele, pentru că acolo este o investiţie majoră care a fost făcută la Witting şi care nu înţelegem sincer de ce nu funcţionează. Mă voi interesa personal asupra acestui subiect. De asemenea, ştiţi că avem şi TIR-uri pe care oricând putem să le disponibilizăm”, a afirmat Orban.

Premierul a mai adăugat că numărul de locuri la ATI este „aproape dublu” faţă de numărul persoanelor care sunt internate în aceste secții.

„Sigur că numărul de cazuri nu ţine cont de distribuţia geografică a numărului de locuri la ATI, din acest motiv CNCI este pregătit în orice moment în care un spital are nevoie de tratament în secţia de terapie intensivă şi nu se găseşte loc în localitatea sau în judeţul respectiv să transporte pacientul într-o secţie de terapie intensivă din alt judeţ, lucru care s-a şi întâmplat”, a declarat Orban.

Citește și