România ar putea să cumpere gaze naturale la comun cu alte state UE. Când va fi posibil
România va putea să cumpere, în comun cu alte state membre UE, rezerve strategice de gaze naturale, potrivit unui plan al Comisiei Europene. Acesta mai prevede consolidarea stocării de gaze naturale şi adăugarea mai multor gaze cu emisii reduse de carbon în reţea, transmite Reuters.
Țara noastră, dar și alte state cum ar fi Spania sau Grecia, au făcut un apel pentru achiziţiile la comun de gaze naturale, care ar permite o consolidare a livrărilor. Așa cum se știe, preţul gazelor naturale a atins maxime istorice, în ultimele luni, din cauza cererii ridicate, dar şi a exporturilor sub aşteptări ale Rusiei.
Potrivit propunerii CE, operatorii de sistem vor putea achiziţiona, în comun, stocuri strategice de gaze naturale, care să poată să fie utilizate într-o situaţie de urgenţă în care există un deficit sever. Participarea la acest sistem se va face pe bază voluntară şi în prima fază ţările vor trebui să notifice Comisia Europeană cu privire la volumele de gaze ce vor fi cumpărate, procedurile operaţionale pentru a activa stocurile într-o situaţie de urgenţă, dar și costurile şi beneficiile preconizate.
În același timp, ţările UE vor trebui să includă depozitele în evaluarea lor regională a riscurilor la adresa aprovizionării cu gaze, inclusiv aspectele care au legătură cu infrastructura de stocare deţinută de firme din străinătate. În situaţia în care identifică riscuri, statele ar trebui să ia în considerare măsuri precum obligarea operatorilor de sistem să cumpere stocuri strategice.
Din păcate, această propunere nu va intra în vigoare la timp pentru a combate creşterea preţurilor din această iarnă, pentru că urmează mai multe luni de negocieri cu Parlamentul European şi statele membre, care trebuie şi ele să aprobe regulile propuse de Comisie.
Propunerea Comisiei ar necesita ca acordurile pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale ale ţărilor membre să se încheie până în 2050, când UE a promis că îşi va reduce la zero emisiile de gaze cu efect de seră. În prezent, gazele naturale asigură aproximativ un sfert din energia din statele UE, iar 90% din gazele naturale consumate în uniune sunt importate.