12:11 • ACTUALITATE
Cea mai bună rețetă de sarmale tradiționale de Crăciun. Secretul este să fie fierte în vin!
Sarmale sunt vedetele de pe masa de Crăciun a fiecărui român. Mai mici sau mai mari, cu mai mult orez sau cu mai multă carne, sarmalele sunt diferite în fiecare regiune ale țării. În continuare vă prezentăm o rețetă clasică de sarmale fierte în vin alb.
Ingrediente
- 500 g carne tocată de porc
- 1 ceapă medie tocată
- 50 g orez
- 1 lingură de ulei
- sare, piper
- cimbru uscat, puțină boia dulce
- 2 verze murate medii
- 2 linguri de ulei
- 1 ceapă tocată
- crenguțe de cimbru uscat
- 1 foaie de dafin (opțional)
- 250 g piept crud de porc (cu șoric)
- 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați)
- 500 ml suc gros de roșii (passata sau bulion gros)
- Vin alb de casă
- Smântână
- ardei iuți
- mămăligă sau pâine
Mod de preparare
- Se toacă mărunt ceapa și se călește în ulei alături de orez. Se amestecă constant în cratiță pentru a nu se lipi.
- Se așează carnea tocată într-un castron adânc, se adaugă orezul și ceapa. Asezonăm cu sare, piper, cimbru și alte condimente preferate. Se adaugă și 2 lingurițe de boia dulce. Se frământă compoziția și se dă la o parte.
- Urmează împachetatul sarmalelor. Fiecare împachetează după propriile preferințe.
- La fundul oalei se așează un strat de varză murată tocată, se adaugă un fir de cimbru uscat și câteva bucăți de afumătură. Se așează sarmalele în oală, se adaugă bulion, după care se adaugă apă sau vin alb în oală, după preferințe. Lichidul trebuie să reprezinte aproape trei sferturi din volumul oalei.
- După ce așezăm sarmalele în oală punem încă un strat de varză tocată și încă câteva bucăți de afumătură, kaiser sau slăninuță.
- Se acoperă totul cu un capac sau cu o folie de aluminiu, după care totul se dă la cuptor pentru circa 3 ore, la o temperatură de circa 200-250 de grade.