SUA: Sunt deschise noi arhive secrete privind asasinarea lui Kennedy
Guvernul american a făcut publice mii de documente ale FBI și CIA ce au legătură cu asasinarea lui John F. Kennedy în anul 1963. Acestea ar permite să aflăm mai multe despre Lee Harvey Oswald, principalul suspect al asasinării lui JFK, transmite Euronews.
Potrivit concluziilor oficiale, JFK a fost ucis de Lee Harvey Oswald.
Rapoartele declasificate arată că anchetatorii au mai multe piste, de la serviciile de informații sovietice la grupurile comuniste din Africa, trecând prin mafia italiană, pentru a determina dacă Oswlad a beneficiat de complicități în această crimă comisă la 22 noiembrie 1963 la Dallas și care a provocat un șoc în lumea întreagă.
Ele arată, în special, că SUA și-au intensificat activitățile de spionaj și de influență asupra regimului lui Fidel Castro, cu care Oswald a avut contacte și pe care guvernul lui Kennedy voia să-l răstoarne.
Acest asasinat a generat numeroase teorii complotiste, alimentate de sute de cărți și filme, cum este cel al lui Olivier Stone ”JFK” (1991). Ele resping concluziile comisiei de anchetă, numită ”comisia Warren”, potrivit cărora Lee Harvey Oswald, fost comando marin care a trăit în Uniunea Sovietică, a acționat singur în asasinarea președintelui Kennedy.
Oswald a fost ucis la 24 noiembrie 1963 de Jack Ruby.
Unii cred că Oswald a fost folosit de Cuba sau URSS. Alții estimează că asasinatul a fost comandat de opoziția cubaneză cu susținerea serviciilor secrete americane și a FBI, sau de opozanții lui JFK în SUA.
În 2017, Donald Trump a făcut publice dosare din acest caz, potrivit legii Congresului din 1992 care prevede ca toate documentele legate de președintele Kennedy să fie publicate în 25 de ani.
Președintele Biden, care a promis respectarea legii, a amânat declasificarea noilor documente.
Casa Albă ar trebui să facă publice celelalte documente înainte de 15 decembrie 2022, exceptând cazul în care are motive să le conserve secrete.
Philipp Shenon, specialist în asasinarea lui Kennedy, a estimat, miercuri, în revista Politico că unele documente nu ar trebui niciodată publicate din rațiuni de securitate și că aceasta ar continua să alimenteze tezele complotiste.
Potrivit acestuia, 15.000 de documente rămân secrete, majoritatea de la CIA și FBI.