ANOFM a plătit 1,4 mld. lei firmelor care şi-au rechemat la muncă angajaţii aflaţi în şomaj tehnic
Nela Plugărescu, directorul Direcţiei Piaţa Muncii şi Programe de Ocupare din cadrul ANOFM, a a anunțat că au fost plătite 1,4 miliarde de lei, din iunie până în prezent, firmelor care au reluat activitatea şi au rechemat la muncă angajaţii aflaţi în şomaj tehnic.
Ea a participat la conferinţa Conferinţa naţională a industriei ospitalităţii „Platforma de dialog între autorităţi şi mediul de business despre cele mai bune metode de redeschidere şi operare în contextul crizei”.
„Avem informaţii legate de angajaţii pentru care s-a plătit şomaj tehnic şi valoarea sumelor plătite până acum: 4.088 miliarde de lei la nivelul întregii ţări. Pentru părinţii care au trebuit să stea acasă, pe perioada închiderii şcolilor, s-au plătit 85 de milioane de lei. Pentru reluarea activităţii, acei 41,5% care se acordă angajatorilor care reiau activitatea după perioada de şomaj tehnic, din iunie până acum am plătit 1,4 miliarde de lei. Deci Guvernul României a adoptat o serie de măsuri menite să sprijine angajatorii în această perioadă şi în continuare”, a precizat Plugărescu.
Potrivit acesteia, dacă anul trecut, numărul şomerilor indemnizaţi era de 60.000 maximum, anul acesta a ajuns la 86.000, ceea ce reprezintă o creştere importantă a numărului de şomeri proveniţi din muncă, la nivel naţional.
„Valoarea indemnizaţiei de şomaj este extrem de mică şi oamenii preferă să facă demersuri pentru a-şi găsi un loc de muncă. Valoarea indemnizaţiei de şomaj se calculează diferenţiat, în funcţie de salariul şi vechimea în muncă. Cineva care are până în cinci ani vechime şi salariul minim ia 375 de lei plus 3% din valoarea salariului avut anterior înregistrării la noi. E destul de puţin”, a mai spus reprezentanta ANOFM.
4.135 firme din România caută angajați din afara UE
Ea s-a referit şi la numărul solicitărilor primite din partea firmelor care vor să angajeze cetăţeni din afara Uniunii Europene şi a spaţiului economic european.
„În primul semestru din 2019 aveam solicitări de la 4.705 firme pentru încadrarea în muncă a 57.000 de persoane, anul acesta tot în primul semestru avem 4.135 de firme, pentru 49.200 de locuri de muncă. Deci nu a scăzut foarte mult numărul cererilor, ceea ce înseamnă că, în continuare, firmele româneşti caută forţă de muncă în străinătate, nu găsesc în România. Firmele trebuie să demonstreze că au încercat să ocupe locul de muncă cu cetăţeni români şi doar dacă nu reuşesc abia atunci pot solicita încadrarea altor persoane”, a continuat Plugărescu.