EXCLUSIV. Cum a „tocat”, în patru ani, Federația Română de Handbal condusă de tandemul Dedu-Vărzaru vreo 16.000.000 de euro
De aproape opt ani, controversatul Alexandru Dedu a îngropat handbalul românesc în mocirla mediocrității și, totodată, a scos, pentru mulți ani de zile, sportul cu mingea mică din circuitul marilor performanțe internaționale, atât la nivelul echipei naționale feminine, dar mai ales la masculin seniori și juniori.
Cheltuieli mari în 2018 și 2019, dar și pierderi substanțiale
Un rol cheie în trecerea handabalului românesc de către Alexandru Dedu de la marea performanță la amatorism l-a avut pupila acestuia, Cristina Vărzaru, impusă ilegal pe funcția de secretar general al Federației Române de Handbal (FRH). În ultimii patru ani, performanțele echipelor naționale atât la masculin cât și feminin, dar și la nivel de copii, juniori și tineret au fost tot mai slabe de la an la an, dar, în schimb, cheltuielile federației păstorite de tandemul Dedu-Vărzaru au crescut vertiginos.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Finanțelor, din 2017 și până în 2020, FRH a cheltuit 15.745.281 de euro, ceea ce a însemnat o medie anuală de 3.936.320 de euro, adică aproape 4.000.000 de euro. Însă, din 2017 până în 2019, cheltuielile federație au crescut de la an la an, dar și pierderile au fost destul de mari. În 2017, FRH a cheltuit 3.627.319 de euro și a declarat un profit de 216.018 de euro.
Anul următor cheltuielile au fost de 4.136.106 de euro, dar a înregistrat pierderi de 246.547 de euro. Însă, în 2019, cheltuielile federației păstorite de tandemul Dedu-Vărzaru a fost mai mari decât în 2018, adică de 4.964.210 de euro, dar și pierderile au fost pe măsură, de 300.479 de euro.
Pandemia a „stricat” ritmul cheltuielilor
În 2020, ca urmare a epidemiei de coronavirus, cheltuielile FRH au mai mici decât în cei trei ani anteriori, adică de 3.017.646 de euro, și, suprinzător, a declarat și un profit de 185.803 de euro.
Practic, epidemia de COVID 19 a scăzut cheltuielile FRH poate și din cauza faptului că staful federația nu a mai putut hoinări prin țară, dar mai ales prin străinătate. Atunci, se pune firesc întrebare, pentru ce s-au cheltuit anual, din 2017 până în 2020, câte aproape 4.000.000 de euro, în timp ce performanțele echipelor naționale sunt la pământ?
Remunerații regești pentru Dedu-Vărzaru, salarii mici pentru angajații FRH
Păi, în primul rând pentru remunerația de nabab a președintelului Alexandru Dedu, care lună de lună, toacă vreo 7.000 de euro, la care se mai adaugă un bonus de protocol de 10.000 de lei pentru care nu dă nicio justificare.
Pupila lui Dedu, Cristina Vărzaru încasează și ea, lună de lună, vreo 2.000 de euro, deși este anagajată la UNEFS București. Dar, în documentele oficiale, Cristina Vărzaru nu figurează ca fiind secretarul general al FRH, locul său pe ștatul de funcții al FRH este vacant. Și acest lucru se poate vedea din statul de funcții al federației (vezi documentul în facsimil).
Tot din acest stat de funcții pentru acest an mai reiese că salariile celor 18 angajați ai FRH sunt extrem de mici în comparație cu ale tandemului Dedu-Vărzaru, adicâ între 2.508 lei și 5.628 de lei.
Moda spaniolă a antrenorilor spanioli extrem de costisitoare
Moda antrenorilor străini care s-au perindat în ultimii ani pe la echipele naționale inventată de Alexandru Dedu a golit visteria federației de sume uriașe de bani, în timp ce performanțele acestora au fost de amatori. Practic, echipele naționale de seniori și senioare au devenit sinecuri extrem de atractive pentru anumiți antrenori spanioli și nordici remunerați regește.
Mai exact, echipele naționale de handbal ale României au devenit anexele unor cluburi europene ca Barcelona sau Gyor. Actualul antrenor al echipei naționale masculine, Xavier Pascual Fuertes, a stat vreo doi ani, cu 10.000 de euro pe lună, pe banca echipei României în timp ce antrena și Barcelona, iar echipa României a ratat toate obiectivele propuse adică a ajuns în lumea a patra.
Anul acesta, Xavier Pascual Fuertes a fost adus din nou la echipa națională masculină pentru vreo 5.000 de euro pe lună, dar, în același timp, antrenează pe vreo 17.000 de euro și Dinamo București. Adică, antrenorul spaniol este remunerat scum regește în România cu vreo 22.000 de euro, iar cât a fost la Barcelona încasa lunar doar 6.000 de euro.
Cristina Vărzaru, protectorul lui Adrian Vasile
Dar, colegul lui Xavier Pascual Fuertes de lustruit banca la Barcelona, ”talentatul” Alexandru Dedu a încercat filiera spaniolă și la echipa națională feminină și l-a adus pe Ambros Martin, fostul și actualul antrenor de la Gyor.
Și cu Ambros Martin, Alexandru Dedu a fost generos, adică l-a remunerat vreo doi ani de zile cu vreo 10.000 de euro pe lună în timp ce antrena și Gyor-ul. Practic, el a stat pe la echipa națională maxim două luni pe an, ceea ce a însemnat în cei doi ani vreo 60.000 de euro pe lună!
Acum, echipa națională feminină a ajuns să fie condusă de pe bancă, pentru 4.000 de euro pe lună, de fostul preparator fizic de la CSM București, Adrian Vasile, care este acum și antrenorul acestei echipe care ”toacă” milioane de euro din banii bucureștenilor. De fapt, ascensiunea de la preparator la antrenor la CSM București și echipa națională a lui Adrian Vasile se datorează în aceea mai mare parte Cristinei Vărzaru și ce din lumea handbalului știu și de ce!
Transportul copiilor și juniori pe banii bunicilor
În timp ce conducerea FRH, adică tandemul Dedu-Vărzaru se lăfăie în bani, cele șase loturi naționale de cadeți, juniori și tineret se prezintă la convocări pe banii părinților și bunicilor. Din 2018, tandemul Dedu-Vărzaru nu mai decontează transportul celor convocați la cele șase loturi mai sus menționate de unde locuiesc și până la locul unde se face convocarea.
De ce? Pe motiv că nu mai au bani. Incredibil, dar adevărat! Însă, în timp ce nu sunt bani pentru cadeți, juniori și tineret, Dedu a avut grijă să aducă, pentru 3.000 de euro pe lună, încă antrenor spaniol – Jordi Giralt, la Centrul Național de Excelență de la Sighișoara, care acum este aproape desființat, iar echipele naționale pe care acesta le-a pregătit au ajuns de râsul lumii.
Cu ”performanțe” de excepție, Alexandru Dedu vrea încă un mandat de patru ani. Tupeu nu glumă!