GAFELE ultimilor doi ani în politica internă. Care au fost cele mai mari perle ale aleșilor
După ce Viorica Dăncilă a plecat de la Palatul Victoria, părea greu de crezut că noii guvernanți ar putea să egaleze șirul de gafe din palmaresul primei femei prim-ministru din istoria României. Experiența ultimelor luni ne-a arătat însă contrariul.
Faptul că ministrul de finanțe Dan Vîlceanu nu știe cât este salariul minim, este doar ultima dintr-o serie lungă de gafe ale guvernanților din ultimii doi ani.
Pe de altă parte, deși presa a fost mai preocupată de declarațiile celor de la putere, nici opoziția nu a dezamăgit. Marcel Ciolacu s-a ridicat la „înălțimea” predecesoarei sale de la șefia PSD, iar șiraguri de „perle” au scos și nou-veniții în politica mare, cei de la AUR.
Prezentăm mai jos doar o spicuire dintre perlele debitate de conducătorii nației din ultimii doi ani.
Orban a vrut să crească riscul de infectare
Când Ludovic Orban a ajuns prim-ministru a promis că va face altă tip de politică decât Viorica Dăncilă. Deocamdată, certitudinea este că vorbește cam la fel. Astfel, pentru Orban Timișoara este județ, afirmați cu atât mai supărătoare cu cât a folosit expresia „județul Timișoara” chiar la o manifestare electorală în județul Timiș. Tot în campania electorală, de data asta la Pitești, Orban l-a întrebat pe un bătrân aflat într-un scaun cu rotile electric: „Ce viteză prinde?”
Vâlvă a făcut o declarație a lui Orban făcută în martie 2020, la începutul epidemiei de coronavirus, după o întâlnire cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. „Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale și a pacienților”, a spus Orban cu o mină foarte serioasă.
Atunci a scăpat doar cu câteva ironii, însă o adevărată furtună a provocat-o fotografia în care apărea în biroul său de la Palatul Victoria, fumând liniștit și înconjurat de o serie de miniștri cere nu purtau masca deși la acea vreme era obligatorie în spațiile închise. Așa că premierul a trebuit să plătească amendă și pentru fumatul într-o instituție publică și pentru nepurtarea măștii. N-a trecut prea multă vreme până când „un prieten” din partid a scurs în presă o altă fotografie care-l înfățișa fumând în sala de ședințe de la Guvern.
Cu astfel de prim-ministru, nici miniștrii nu s-au lăsat mai prejos. Raluca Turcan, vicepremier în guvernul Orban și ministru al Muncii în cabinetul Cîțu, a fost ironizată fără milă după ce, pe 26 iulie, i-a urat La Mulți Ani, într-o postare pe facebook, baronului Samuel von Brukenthal, defunct de mai bine de două secole. După valul de ironii, Turcan nu s-a lăsat păgubașă și s-a ținut tare pe poziție.
„Spunem “La Mulți Ani, Mihai Eminescu” în fiecare an de 15 ianuarie. Suntem mândri de moștenirea lăsată nouă, tuturor, prin geniul creator al lui Mihai Eminescu, poetul nepereche al neamului românesc. Prin acel “La Mulți Ani” de 15 ianuarie marcăm în fiecare an ziua de naștere a marelui poet. Similar, astăzi, 26 iulie 2021, marcăm 300 de ani de la nașterea baronului Samuel von Brukenthal. La nivel local, moștenirea culturală lăsată de Samuel von Brukenthal va dăinui și ea reprezintă și va continua să reprezinte un motiv de mândrie pentru Sibiu, pentru sibieni și pentru toți oamenii educați din România”, a ripostat Turcan tot printr-o postare pe Facebook.
S-a râs copios și pe seama lui Nelu Tătaru, fostul ministru al Sănătății, care a încerca să edifice presa pe tema situației epidemiologice. „Noi suntem într-un platou, într-un platou din ăla dințat, să-i spunem, al celei de-a doua faze sau a doua cocoașă din primul val. Este o lună grea luna septembrie, prin precauțiile pe care trebuie să le asumăm și să le respectăm toți”, încerca Tătaru să explice în urmă cu aproape un an.
Gafele liberalilor au devenit cunoscute și la nivel internațional, înainte că premierul Cîțu să fie prins că nu știe prețul pâinii sau că ministrul Dan Vîlceanu nu știe cât este salariul minim pe economie. Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a scandalizat oficiali din mai multe țări europene la sfârșitul lunii mai când un avion al companiei Ryan Air a fost forțat să aterizeze la Minsk, unde poliția din Belarus l-a arestat pe un opozant al președintelui Aleksandr Lukașenko. După ce Serghei Protasevici a fost arestat, avionul a putut decola cu destinația capitalei lituaniene, Vilnius.
„Știre grozavă pentru toată lumea, în special pentru famiile și prietenii celor aflați la bord”, a scris Adina Vălean pe Twitter. Postarea a provocat un val de reacții de revoltă, comisarului reproșându-i-se lipsa de empatie față de Protasevici, victimă a unui act de piraterie aeriană. „O rușine absolută! Nu-i de mirare că Uniunea Europeană este văzută ca slabă și fără coloană vertebrală… Un dictator a deturnat un avion civil care zbura între două capitale europene (Kiev și Vilnius – n.red.), a răpit un jurnalist și asta scrie comisarul nostru de Transporturi pe Twitter”, a scris europarlamentarul francez Raphael Glucksmann, aceasta fiind doar una dintre reacțiile critice la adresa lui Vălean.
Nici aliații de la guvernare ai liberalilor nu s-au lăsat mai prejos, campionul al gafelor de la USR-PLUS fiind chiar președintele Dan Barna. În noiembrie 2019, a comis aceeași gafă care a făcut-o celebră pe fiica cea mică a președintelui Traian Băsescu, Elena, cea cu „succesurile”: „Tocmai, după niște succesuri, faptul că avem acum un rezultat care a fost cumva sub așteptări, dar bun din niște analize de confirmare a consistenței politice a alianței, este elementul pe care putem să continuăm mai departe.” Barna a făcut „penitență” pe Facebook pentru greșeala comisă în declarația de mai sus. „Da, chiar am scăpat un „succesuri” azi într-o declarație de presă. Unele glumițe sociale fac carieră”, s-a scuzat liderul USR.
Sportul, blestemul lui Dan Barna
Însă cele mai multe gafe ale lui Barna au avut legătură cu sportul. În campania pentru alegerile prezidențiale, ajuns la Oradea, Barna s-a întâlnit pe stradă cu Emerich Jenei, antrenorul echipei Steaua București în 1986, când a câștigat Cupa Campionilor Europeni. După ce au schimbat câteva cuvinte, Barna l-a întrebat pe reputatul antrenor: „Vă dau un autograf?”. Politicos, Jenei a acceptat însă un cetățean din public s-a gândit la restabilirea ierarhiei și a strigat: „Nea Imi, dați-i și dumneavoastră un autograf!”.
La Campionatul European din vară, Barna a fost pe Arena Națională la meciul Elveția-Franța din optimi unde s-a întâlnit cu marele fotbalist Luis Figo, alături de care a făcut o fotografie. postată pe Facebook însoțită de următorul mesaj: „Pentru toți cei care, copii fiind, ne uitam la acest domn cu fascinație și admirație.” Numai că diferența de vârstă dintre Barna și Figo este de numai trei ani, iar acest lucru a fost sesizat imediat. Ulterior, Barna a editat mesajul: „Pentru toți cei care, copii sau tineri fiind, ne uitam la acest domn cu fascinație și admirație.”
Lui Ciolacu nu ies cuvintele cum trebuie
Însă nici opoziția nu i-a dezamăgit pe românii resemnați de atâția ani cu inepțiile debitate de politicieni. Președintele PSD Marcel Ciolacu are o problemă evidentă cu articularea corectă a cuvintelor. În august 2020, Ciolacu anunța că este la un pas să demite guvernul Orban prin moțiune de cenzură. „În acest moment sunt suficiente “vote” ca moțiunea de cenzură să treacă”, spunea Ciolacu, despre moțiunea care nici măcar nu a mai fost supusă votului în plenul Parlamentului. Când guvernul Orban amenința că va pune capăt posibilității cumulului pensiei cu salariul la bugetari, Marcel Ciolacu avertiza că măsura nu poate fi adoptată prin ordonanță de urgență. Însă în loc să folosească abrevierea OUG, i-a ieșit pe gură ONG, abrevierea pentru „organizație nonguvernamentală”. „Este exclus să se dea ONG fiindcă deja Curtea Constituțională s-a exprimat”, spunea solemn liderul PSD.
Ciolacu are dificultăți să citească în mod corect și ce-i scrie în hârtia din față. Într-o diatribă împotriva guvernului liberal, Ciolacu a stâlcit două cuvinte în două propoziții: „Sunteţi corupţi până în măduvu’ oaselor, aţi furat până şi măştile pensionarilor, măştile care trebiau să ajungă la cei mai vulnerabili dintre români.” După ce Orban anunța că a luat măsuri de creștere a riscului de infectare în spitale, și Ciolacu a băgat românii în sperieți. „Voi avea toleranță zero față de drepturile omului!”, a spus liderul social-democraților.
Criticând guvernul PNL, Marcel Ciolacu a avut și un moment de dezarmantă sinceritate: „Este o guvernare interesată doar de furat și de împărțit funcții publice către membrii PNL. Avem de-a face cu un guvern cu credibilitate zero. Un haos mai mare nu poate fi creat nici măcar de PSD.”
Ghiță bate limba română
Dificultăți majore cu limba română are și deputatul PSD Daniel Ghiță, fostul luptător K1. „Aceste fantome a trecutului ne urmărește și ne otrăvește viețile și astăzi”, a spus Ghiță în plenul Camerei Deputaților, spre amuzamentul colegilor săi care asistau la bătaia administrată limbii române.
Dezacorduri și exprimări dizgrațioase au oferit din plin și parlamentari ai AUR, însă a atras atenția un discurs în care unul dintre cei doi copreședinți ai partidului, George Simion, pretindea că citează dintr-o poezie a lui Mihai Eminescu. „Marele nostru Eminescu avea o poezie care se potrivește foarte bine: De ani și ani cădeți în hău/ Nimic nu vă mai merge./ Rușine să vă fie-n veac/ Că v-ați trădat străbunii/ De parcă n-ați fi pui de dac,/ Ci rude-ați fi cu hunii”, spunea Simion când a fost dezbătut PNRR în Parlament. Numai că poezia din care cita Simion cu patos nu-i aparținea lui Eminescu, ci unui scriitor minor, pe nume Marian Bamboi.