Atrea România a livrat în acest an 240 de aparate de ventilație cu recuperare de căldură pentru școli

Publicat: 22 dec. 2021, 16:03, de Ziarul Puterea, în Educație , ? cititori
Atrea România a livrat în acest an 240 de aparate de ventilație cu recuperare de căldură pentru școli
Dorin Salamac

Atrea, cel mai important producător de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură din România, estimează pentru acest an o creștere a cifrei de afaceri cu 20% față de 2020, scrie Banii.net.

Una dintre liniile de business pe care ne-am concentrat în acest an, și anume sistemele de ventilație pentru instituții de învățământ, a avut o creștere de aproape 400%. În acest an am livrat 240 de aparate de ventilație cu recuperare de căldură pentru școli. Este primul an cu cerere masivă pe acest segment pentru că autoritățile locale, care gestionează aceste clădiri, încep să înțeleagă avantajele sistemelor de ventilație, mai ales în contextul pandemiei, dar și pentru creșterea eficienței actului educațional. Nu în ultimul rând vorbim despre o economie consistentă la energie, având în vedere că în instituțiile respective nu se mai folosește  metoda aerisirii prin deschiderea geamurilor”, declară Dorin Șalamac, director general Atrea România.

Aparatele de ventilație care se montează în școli sunt de două tipuri: cu montaj pe plafon și  echipamente de sine statătoare, fără tubulatură. Prețurile pentru astfel de echipamente variază între 3000  și 6000 euro pe bucată, inclusiv montajul. 

Un elev are nevoie de 25 m³ de aer curat pe durata unei ore în clasă

Ca proiecție pentru anul următor ne așteptăm ca această tendință de creștere să se mențină, mai ales pe fondul cererii din zona clădirilor publice, în contextul activării investițiilor prin programul PNRR. Astfel este de așteptat ca pe piață să apară foarte multe astfel de aparate de calitate îndoielnică și care nu respectă standardele tehnice necesare.

Pentru a se feri de astfel de situații, beneficiarii trebuie să aibă în vedere câteva elemente tehnice în procesul de selecție al echipamentelor. În primul rând aparatele trebuie să poată furniza debite de aer de minim 25m³ pe oră pentru un copil, ceea ce înseamnă un total de 650m³ de aer proaspăt pe oră pentru o clasă cu 25 de copii și un profesor. Apoi, nivelul de zgomot trebuie să fie de maxim 30db, măsurați la debitul de 650m³. Foarte importante sunt certificările europene care atestă calitatea și eficiența energetică a unităților. Calitatea filtrelor de aer și nivelul de recuperare a căldurii (peste 90%) sunt alte date catre trebuie luate în considerare și, nu în ultimul rând, nivelul de automatizare, care optimizează consumul și reglează nivelul de CO2 în incinte”, mai explică Dorin Șalamac.

Pandemia a accentuat necesitatea instalării sistemelor de ventilație în școli, acestea fiind și recomandate de către specialiștii din domeniul medical, la nivel european. Soluțiile Atrea reduc gradul de transmitere al virusurilor în interior cu până la 80%, aerisind în permanență spațiul închis. În același timp căldura este recuperată în proporție de 90% și folosită pentru a încălzi aerul introdus.

Atrea este lider pe piața locală și europeană în producerea și instalarea de sisteme de ventilație cu recuperare de căldură, pentru zona industrială, comercială, rezidențială și horeca. Toate echipamentele sunt produse în fabricile companiei din Cehia, având la bază inovații și brevete proprii de 30 de ani. Sistemele sunt concepute pentru a reduce pierderile de energie ale construcțiilor, prin aportul de aer curat în incinte, la aceeași temperatură cu aerul viciat evacuate. Atrea România a fost înființată în urmă cu 6 ani, în prezent fiind una dintre cele mai dinamice companii din piață care livrează și instalează echipamente de ventilație cu recuperare de căldură.