Mit sau adevăr? Cât de multă pâine din aluat congelat de import mănâncă românii
Ani de zile s-a vorbit de faptul că România exportă cantități mari de grâu și importă, în schimb, aluat congelat pentru industria de panificație. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, spune, însă, că în realitate aceste importuri sunt destul de mici: doar un kilogram dintr-un consum anual de 78 kilograme pe cap de locuitor reprezintă pâine din aluat congelat.
Cu alte cuvinte, n-ar fi cazul să ne facem griji, chiar dacă per total importurile de produse de brutărie și panificație ocupă locul trei în topul importurilor agroalimentare.
„A fost o sintagmă foarte des folosită că exportăm grâu şi importăm pâine congelată. Nu este adevărat. Eu am am cerut prima analiză când am venit la minister situaţia pe pâine. Un român consumă 78 de kilograme de pâine într-un an, din aceasta doar un kilogram este pâine congelată, restul este pâine proaspătă făcută în centrele de panificaţie în fabricile de pâine din România. Deci nu putem spune că această sintagmă este una care se susţine şi cu date statistice”, afirmă ministrul Agriculturii.
El recunoaște că pe întreg lanțul în tot ceea ce înseamnă panificaţie şi morărit există deficit. Soluția ar fi realizarea de investiții în capacităţi mari de procesare, iar fermierii să se asocieze în grupuri de producători, în cooperative agricole de producţie. Doar realizând aceste unități de procesare, producătorii români pot să devină competitivi pe piaţa.
Balanța deficitară
În primele șase luni din acest an, importurile de produse de brutărie, patiserie şi biscuit se aflau pe locul trei – cu o valoare de aproape 200 de milioane euro – în topul importurilor de produse agroalimentare, potrivit datelor INS. Porumbul ocupă prima poziţie – 252,5 milioane euro, urmat de carnea de porc proaspătă refrigerată sau congelată – 246,9 milioane euro. În 2020, importurile de produse de brutărie și patiserie au crescut cu 4,1%, față de 2019, până la 383,4 milioane de euro.
Anul trecut, România a avut o producție de grâu de 6,4 milioane de tone, din care a exportat 4,3 milioane de tone. În acest an, producția a depășit 11 milioane de tone.