Deficit de 758,6 milioane de euro în comerţul agroalimentar, în primele nouă luni din 2021. Importurile, mai mici cu 13%
Deficitul în comerţul cu produse agroalimentare, în primele nouă luni din 2021, s-a redus cu aproape 40% față de perioada similară din 2020, până la 758,6 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), pe fondul micșorării importurilor cu 13,5%.
Astfel, exporturile au crescut cu 26%, însumând 6,57 miliarde de euro, în timp ce avansul importurilor a fost mai scăzut, de numai 13,5%, până la 7,33 miliarde de euro.
La fel ca și în anii anteriori, carnea de porc ocupă prima poziţie în topul produselor importate de ţara noastră, cu o valoare de 407,1 milioane de euro. Locul al doilea este reprezentat de produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi, cu o valoare de 313,2 milioane de euro, iar pe poziţia a treia se află preparatele folosite pentru hrana animalelor – 289,8 milioane de euro.
Alte produse agroalimentare importate de România în primele nouă luni din 2021 au fost preparatele alimentare nedenumite şi necuprinse în altă parte (284,4 milioane de euro), brânza şi caşul, cu o valoare de 272,6 milioane de euro.
Grâul, pe primul loc la export
La export, cele mai mari încasări au fost obţinute din livrarea cerealelor în spaţiul intra şi extra comunitar, pe primul loc situându-se în 2021, la nouă luni, grâul şi meslinul, cu o valoare de 1,19 miliarde de euro. Pe locul al doilea se află porumbul, cu încasări de 919,9 milioane de euro, urmat de țigările de foi, trabucurile şi ţigaretele care au adus un plus de 477,55 milioane de euro și seminţele de floarea-soarelui – 443,65 milioane de euro.
Singurii ani în care România a încheiat pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare au fost 2013 şi 2014, cu un plus de 300 de milioane de euro, respectiv 500 de milioane de euro.